Передплата 2024 «Добра кухня»

В Ужгороді знайшли рідкісну старовинну монету (фото)

Закарпатські археологи знайшли середньовічну монету, яка була викарбувана на рубежі ХІ-ХІІ століть у королівстві хорватів та угорців

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

За словами археологів, монета у гарному стані, найімовірніше, в обігу зовсім не була.

«Динар. Угорське коро­лівство. Це найбільш рання середньовічна монета, що виявлена на території Ужго­родського замку під час археологічних досліджень», — по­відомив про цікаву знахідку кандидат історичних наук, співробітник Ужгородського національного університету, археолог Володимир Мой­жес.

Викладачі УжНУ спільно зі студентами-істориками досліджують руїни церкви Свя­того Юрія на території Ужго­родського замку. Саме у цих криптах свого часу ховали представників знатного роду Другетів, яким належали фор­теця і місто до кінця ХVІІ століт­тя, та інших знатних городян. Одну із крипт вдалось розкопа­ти до рівня її підлоги. У ній було виявлено медальйон, хрестик, застібки, чисельні заклепки від трун, а також цікавий артефакт — шаблю XVI століття.

За словами закарпатсько­го дослідника, науковця Йосипа Кобаля, найдавні­ші монети на території краю з’явилися у ІІІ столітті до н. е. і були пов’язані з приходом у цей регіон кельтів. Це срібні тетрадрахми македонських королів — Філіпа й Олександра.

Схожі новини