Передплата 2024 «Добра кухня»

Тріумфальну арку в Римі очистять... бактерії

Знамениту тріумфальну арку Септімія Севера (італійською Arco di Settimio Severo), що стоїть у столиці Італії на території стародавнього Римського форуму, реставрують за допомогою унікальної технології

Реставрація тріумфальної арки на Римському форумі триватиме сім місяців. Фото wordpress.com
Реставрація тріумфальної арки на Римському форумі триватиме сім місяців. Фото wordpress.com

Пам’ятник, побудований на почат­ку III століття, не реставрувався про­тягом 40 років. Тріумфальну арку 25 метрів завширшки і 23 метри заввишки спорудили 205 року на честь воєнних пе­ремог римського імператора Септімія Се­вера та його синів — Каракалли й Гети.

Директорка археологічного парку у Вічному місті Альфонсіна Руссо пові­домила, що у процесі реставрації уні­кальної пам’ятки використають бакте­рії.

Технологію розробив італійський фа­хівець Алессандро Лугарі. На поверхню пам’ятника нанесуть шар гелю, в якому містяться бактерії, і через деякий час ці мікроорганізми очистять арку. За сло­вами пані Руссо, експериментальний метод уже довів свою ефективність у реставрації старовинних картин. Якщо бактерії впораються з аркою, технологію Лугарі використають також під час робіт із консервації Колізею та інших пам’яток Римського форуму.

Схожі новини