Передплата 2024 «Добра кухня»

Українське село вражає незвичним святкуванням Маланки (фото)

  • 14.01.2021, 17:30
  • 1 086

Якщо святкування Маланки в інших регіонах часто обростає новими традиціями й часто проводиться по-новому і по-різному, то Маланка у цьому селі вважається однією з найдавніших

Красноїльськ — село на Буковині у Чернівецькій області, відоме яскравими святкуваннями Маланки. До карантинних обмежень сюди приїздило чимало туристів, щоб 13−14 січня побачити яскраві театралізовані вистави, які організовують місцеві жителі.

Традиційний «Маланка-фест» щорічно проходить і в Чернівцях. Але цього разу через посилення карантинних обмежень його вирішили не проводити. А ось у Красноїльську святкування Маланки не скасовують навіть під час карантину. Про це журналісту «Укрінформу» розповів глава Красноїльської ОТГ Драгун Степан.

«Цей процес зупинити вже неможливо. У будь-якому випадку всі маланкарі виступають у масках: не медичних, але це також маски. Тому скасовувати або переносити свято ми не плануємо. 14 січня біля селищної ради встановимо сцену і проведемо нашу традиційну Маланку», — сказав він.

За словами Степана Драгуна, 13 січня колективи з п'яти кутів Красноїльська «маланкують всю ніч». А наступного дня, 14 січня, маланкарі збираються в центрі села і проводять виступи. Кращому колективу будуть вручати нагороди.

Якщо святкування Маланки в інших регіонах часто обростає новими традиціями й часто проводиться по-новому і по-різному, то Маланка у цьому селі вважається однією з найдавніших.

У святкуванні Маланки у Красноїльську зазвичай беруть участь п'ять великих груп місцевих молодих хлопців. Вони переодягаються в яскраві костюми й починають ходити по дворах, вітаючи жителів села зі Старим Новим роком.

«В цей час люди «стають» ведмедями («урсули» походить від румунського «урс» — ведмідь), комендантами та іншими персонажами. Ролі розподіляються ще восени та тільки серед неодружених хлопців. Вони самі виготовляють маски, заготовляють солому й очерет, щоб створити неймовірні костюми для Урсули. В селі є кілька кутів (районів), і в кожному — свої особливі «ведмеді», — пояснює співрозмовник.

Сюди варто приїхати навіть заради того, щоб побачити незвичайне вбрання з двометровими «крилами» або круглих очеретяних ведмедів-«клубочків», додає гід.

Водять Маланку всю ніч і весь наступний день. У цьому беруть участь всі: і мешканці села, і туристи. Тут і «поліцейські автомобілі, і «швидкі» з «сестрами», які затягнуть вас до дійства та будуть жартівливо вимагати викуп.

Схожі новини