Передплата 2024 «Добра кухня»

ЄСПЛ виніс рішення у справі “Україна проти Росії” щодо Криму

  • 14.01.2021, 12:50
  • 637

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив перше рішення у справі “Україна проти Росії”, визнавши прийнятною скаргу Києва на порушення прав людини у окупованому Криму

Про це оголосив суд у четвер на слуханнях у Страсбурзі. Зокрема, суд прийняв до уваги, зокрема, розмір і чисельність російської військової присутності в Криму, яка збільшилась з січня по березень 2014 року без згоди української влади. Про це повідомив у Facebook заступник міністра юстиції України Іван Ліщина.

В ЄСПЛ нагадали, що справа заснована на двох скаргах України проти Росії, поданих в 2014 і в 2015 роках. У червні 2018 року скарги об’єднали в одну справу під назвою «Україна проти Росії (щодо Криму) за заявою № 20 958/14».

У минулу п’ятницю міністр юстиції України Денис Малюська повідомив, що Україна очікує від Європейського суду з прав людини розгляду позову «Україна проти Росії» по Криму по суті.

Зокрема, очікується винесення рішення ЄСПЛ щодо прийнятності. Як пояснив чиновник, «це ще не буде рішенням по суті вимог, але точно буде важливим проміжним результатом».

Раніше повідомлялося, що Київ очікує позитивне рішення за позовом до ЄСПЛ «Україна проти Росії» про порушення прав людини в анексованому Криму. На розгляді Європейського суду з прав людини перебувають також чотири тисячі позовів громадян, пов’язаних з подіями в анексованому Росією Криму і на Донбасі.

Схожі новини