Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна співпрацюватиме із США та Ізраїлем у галузі трансплантації

  • 14.01.2021, 12:10
  • 592

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Україна активізує роботу щодо розвитку трансплантації, зокрема посилить співпрацю у цьому напрямі зі США та Ізраїлем

Про це очільник МОЗ Максим Степанов розповів під час брифінгу.

«Ми хочемо досягнути трансплантаційної незалежності вже за три роки. Це означає, що кожен громадянин, якому знадобиться пересадка органів або трансплантація кісткового мозку, йому ця допомога буде надана в Україні, не треба буде їхати за кордон», — пояснив міністр.

Протягом 2020 року Україна почала співпрацю з Національною організацією трансплантації Іспанії, університетською клінікою Шлезвіг-Гольштейн у Німеччині.

Степанов анонсував проведення наступного тижня німецько-українського саміту з розвитку трансплантації органів в Україні.

Крім того, МОЗ підтримує зв'язок із Національною організацією трансплантації Іспанії. З 2021 року Україна буде працювати з глобальною обсерваторією донорства та трансплантації, а саме долучиться до міжнародного збору та аналізу синтетичних даних у цій сфері.

«Співпраця з Іспанією, яка є світовим лідером за кількістю трансплантацій на мільйон осіб, розвиватиметься також у напрямку стажування та розробки стандартів. Наразі експерти ведуть перемовини з держави Ізраїль щодо організації стажування українських лікарів, що спеціалізуються у сфері трансплантації кісткового мозку», — додав глава МОЗ.

Міністр поінформував, що налагоджено і співпрацю з медичним центром — університетом одного з міст американського штату Нью-Джерсі.

«Партнери з США допомагатимуть розвивати трансплантацію нирки, підшлункової залози… У 2021 році ми плануємо усіх пацієнтів, які потребують пересадки нирки, оперувати безпосередньо в Україні… 21-й рік повинен стати тим роком, коли трансплантація нирки буде робитися всім громадянам в Україні, не відправляючи їх за кордон», — сказав він.

Для реалізації проєкту трансплантації в державному бюджеті на 2021 заклали 502 млн гривень. У 2019 ця сума становила 112 млн гривень.

Схожі новини