Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Історія виживання. UA: ПЕРШИЙ презентує фільм про Голокост

  • 13.01.2021, 16:55
  • 650

У середу, 27 січня, до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документального фільму власного виробництва «Голокост. Засвідчений злочин»

Про це повідомляє Суспільне.

Фільм режисерки-документалістки Сніжани Потапчук розповідає історії людей, які під час Другої світової війни та нацистської окупації України були ще дітьми. Його герої зараз живуть у Києві, Дніпрі та Одесі, де відбувалося фільмування. Вони вижили в гетто, а також стали свідками масових розстрілів, що відбувалися, за даними дослідників, приблизно в п’яти тисячах локацій по всій Україні. У кожного з героїв загинули близькі люди. Батьки, брати, сестри, кохані. У кожного було єдине завдання в ці страшні роки — вижити. Вся зібрана у фільмі мозаїка страшних спогадів — це частини історії про виживання.

«Наша стрічка передусім про людей, головна її особливість — це персоніфікація Голокосту, — розповідає режисерка фільму Сніжана Потапчук. — Історичні факти, експонати з музеїв Голокосту в Одесі та Дніпрі, статистичні дані, сотні тисяч втрачених назавжди імен… За всім цим стоять драматичні людські історії. Як і в людей, які пережили Голодомор, у пам’яті наших героїв закарбувалися імена, спогади про людей, які загинули, й тих, хто рятував приречених на смерть. Кожна історія порятунку вчить людяності. Хтось переховував євреїв або допомагав утекти, хтось викуповував з полону. В одному з музеїв збереглося волосся дівчинки, яку обстригла сестра в надії на те, що її не зможуть ідентифікувати як єврейку».

Фільм розповідає історії відчайдушного порятунку людей, яким було нічого втрачати в ситуації, коли за них вирішували, жити їм чи померти.

Читайте також: Постраждалі від Голокосту безкоштовно отримають вакцину від COVID-19

«Одна з героїнь нашого фільму Мая Ісаківна разом з мамою і братом три роки прожили в гетто біля міста Дунаївці (нині Хмельницька область). Коли там почалися масові розстріли й стало зрозуміло, що їм не жити, матір вирішила тікати. Вона сказала, що їм все одно нічого втрачати, а смиренно чекати на розстріл вона не збирається. Мовляв, навіть якщо їх уб’ють при спробі втечі, варто спробувати, адже тоді буде хоч якийсь шанс вижити. І вони втекли, вислизнувши з гетто під огорожею. Матір та двоє дітей. Після цього вони пішки йшли аж до самого Харкова, випрошуючи в людей по дорозі їжу. Завдяки незламній волі до життя цим людям вдалося врятуватися», — розповідає Сніжана Потапчук.

Більше історій про Голокост та страшну долю його жертв дивіться у фільмі «Голокост. Засвідчений злочин» на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ 27 січня о 20:00, а також у мобільному застосунку suspilne.tv.

Нагадаємо, 28 листопада 2020 року на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбулася прем’єра документального фільму про Голодомор 1932−1933 років «Діти Великого голоду».

Схожі новини