Передплата 2024 ВЗ

Покращення епідситуації на Львівщині є оманливим, - епідеміологиня

  • 12.01.2021, 16:35
  • 575

Локдаун покликаний убезпечити людей від передачі вірусу COVID-19, зокрема йдеться про тих, хто почуває себе добре, але вже є носієм захворювання

Про це сьогодні, 12 січня, під час брифінгу розповіла керівник Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко.

«Введення карантину покликане максимально обмежити спілкування людей, які, ймовірно, були в різноманітних компаніях під час Нового року, святкування Різдва та мали можливість заразитись. Його завдання — убезпечити людей від передачі вірусу від однієї людини до іншої в той період, коли люди вважають себе здоровими, але вже можуть виділяти вірус.

Їх просять залишатися вдома, перейти на дистанційну роботу, максимально не користуватися громадським транспортом. Саме тому не працюють заклади громадського харчування, розважальні заклади. Все для того, щоб розірвати ланцюжок передачі інфекції від людей, які могли контактувати з хворим, інфікуватися і почати виділяти вірус", — зазначила медик.

Вона наголосила, що стабілізація епідситуації сьогодні є оманливою. Та додала, що будь-яка людина, яке має симптоми застуди, може виявитися хворою на COVID-19.

«Так, упродовж останніх півтора місяця ми спостерігаємо зменшення кількості людей, які звертаються по медичну допомогу з ознаками гострого респіраторного захворювання. Проте це ще нічого не означає. Просто напередодні новорічно-різдвяних свят дехто з тих людей, які не мали важких проявів захворювання, не вважали за потрібне звертатись за медичною допомогою, сподіваючись дати собі раду самотужки. І це абсолютно неправильно.

Адже лабораторне обстеження фіксує, що людина виділяє коронавірус, а це є підставою для контактних залишатись вдома упродовж 14 днів. Зрозуміло, що хвора людина теж потребує ізоляції", — зазначає Наталя Іванченко.

Та додає, що найбільшу небезпеку становлять люди, які добре себе відчувають, але вже є носіями вірусу.

Медик зазначає, що людина починає виділяти вірус за два дні до початку клінічних симптомів. Власне, такі люди найбільше наражають на небезпеку інших.

Так, станом на сьогодні на Львівщині понад 65 тисяч лабораторно підтверджених випадків на захворювання COVID-19. З них — понад 50 тисяч вже одужали, а 15 тисяч залишаються активними випадками. І вони, і контактні особи виділяють вірус та потребують самоізоляції.

«Хочу звернутися абсолютно до кожного сімейного лікаря, медика і фельдшера, який працює в закладах охорони здоров’я. Якщо до вас звертається пацієнт з будь-якою ознакою ГРЗ, обстежте його методом ПЛР на коронавірус. Це абсолютно безкоштовно. Для цього лише потрібно відібрати мазочок і відправити його у вірусологічну лабораторію Львівського обласного лабораторного центру. На сьогодні на Львівщині створені пункти забору та обстежень людей методом ПЛР, закріплені транспортні машини, які доставляють ці зразки для лабораторного дослідження. Завдання для мешканців: захворів — звернись до сімейного лікаря, завдання для лікарів: забезпечте обстеження таких людей на COVID методом ПЛР.

І якщо буде позитивний результат — контактні з цими людьми мають залишитися вдома 14 днів. Іншої формули не існує", — наголосила Наталія Іванченко.

Схожі новини