Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Байден не бачить сенсу в імпічменті Трампа

  • 09.01.2021, 10:35
  • 719

У Конгресі США представники Демократичної партії мають намір розпочати процес імпічменту президента Дональда Трампа, але його наступник Джо Байден не зацікавлений у цьому

Як повідомляє телеканал CBS News, у Палаті представників (нижній палаті Конгресу) вже з наступного тижня можуть почати розглядати статті про імпічмент проти Трампа. Зокрема, як заявляють лідери Демократичної партії, це може відбутися, якщо уряд або віцепрезидент Майк Пенс не діятимуть для усунення Трампа з поста президента.

Водночас члени Демократичної партії у п’ятницю проводять телефонну конференцію для обговорення питання імпічменту.

Трамп вже визнав, що 20 січня до влади прийде нова адміністрація. «Моя увага наразі зосереджується на забезпеченні спокійного, впорядкованого і безперешкодного передання влади… Цей момент закликає до примирення і зцілення», — наголосив Трамп.

Однак він виступив із такою заявою після закликів спікера Палати представників Ненсі Пелосі, лідера демократичної меншості у Сенаті Чака Шумера застосувати 25-ту поправку до Конституції США з метою усунення Трампа від влади (у цій поправці сказано, що віцепрезидент починає виконувати обов’язки президента, якщо чинного президента буде усунуто від посади).

Що думають в Сенаті про імпічмент Трампа

Як повідомляє телеканал CNN, спікер Пелосі і її команда розглядають варіант проведення швидкого процесу імпічменту Трампа.

Усунення Трампа від влади вимагатиме значної підтримки з боку обох партій у Сенаті, аби ця ініціатива стала успішною. Проте наразі демократи такої підтримки не мають. Пелосі відверто заявила, що Палата представників відправить Трампа у відставку за «підбурювальні дії» до безладів у будівлі Капітолію. Водночас початок процесу імпічменту не означатиме, що Конгрес зможе усунути Трампа від влади.

Лідер республіканської більшості у Сенаті Мітч МакКоннелл може не дозволити провести процедуру імпічменту, оскільки Байден 20 січня і так стане президентом.

Водночас обізнані джерела повідомляють, що Байден не зацікавлений у початку процесу імпічменту, оскільки він віддає перевагу процесу переходу влади від адміністрації Трампа до його адміністрації.

«Імпічмент не допоможе об’єднати країну», — повідомило джерело, наближене до Байдена.

«Ця справа може бути вирішена у Конгресі», — додав співрозмовник. Також, як повідомляють джерела, Байден не має наміру брати участі у можливому розгляді питання застосування 25-ї поправки до Конституції США.

Читайте також: Байден планує скасувати низку указів Трампа

Нагадаємо, 7 січня обидві палати Конгресу США завершили підрахунок голосів колегії виборників і затвердили перемогу кандидата від Демократичної партії Джо Байдена на виборах президента. Водночас Трамп пообіцяв впорядковану передачу влади Байдену.

6 січня під час виступу перед своїми прихильниками у Вашингтоні Трамп заявив, що ніколи не визнає поразку на виборах президента США. Після виступу Трампа сотні прихильників президента США Дональда Трампа увірвались до будівлі Капітолію в той час, коли там проходило спеціальне спільне засідання обох палат Конгресу з питання підрахунку і затвердження голосів колегії виборників на виборах президента і віцепрезидента Сполучених Штатів.

Після декількох годин безладів поліція звільнила будівлю Капітолію від протестувальників. Спецзасідання відновилося, і конгресмени затвердили перемогу на виборах президента кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.

Інавгурація Байдена запланована на 20 січня.

Схожі новини