Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ультраправі та конспірологи: хто брав участь у штурмі Капітолія?

  • 08.01.2021, 17:35
  • 1 008

П'ятеро осіб загинули унаслідок заворушень у столиці США в середу, коли натовп прихильників президента Дональда Трампа увірвався в будівлю Капітолію, сподіваючись зірвати затвердження перемоги демократа Джо Байдена на виборах у листопаді

Про це повідомляє BBC.

У зв'язку із заворушеннями були арештовані як мінімум 68 осіб, проте пошук винних триває. ФБР звернулося до громадян за допомогою, а журналісти-розслідувачі, зокрема Bellingcat, аналізують фото, відео та прямі трансляції, які вели самі учасники протесту в соцмережах.

Зважаючи на первинні дані, очевидним є зв'язок заворушень із маргінальними течіями, насамперед йдеться про ультраправих активістів, неонацистів та адептів теорії змови QAnon.

На кадрах протестувальників перед Капітолієм і всередині будівлі журналісти впізнали учасників цілої низки націоналістичних та ультраправих угруповань, популярних у соцмережах. Багато з них принесли свою символіку.

Так, один із прихильників Трампа ніс прапор Конфедерації, який у США зараз вважається символом расизму.

Інший прийшов у світшоті з написом «Camp Auschwitz» («табір Освенцим») на грудях і Staff («персонал») на спині — посилання до концтабору, в якому нацисти вбили більше мільйона євреїв.

У кріслі спікера Палати представників Ненсі Пелосі сфотографувався житель Арканзасу на ім'я Річард Барнетт. Газета Washington Post знайшла його акаунти в соцмережах — виявилося, що він називає сам себе «білим націоналістом», фотографується з вогнепальною зброєю і поширює теорії змови про коронавірус.

Селфі з сигаретою в зубах в будівлі Капітолія зробив і представник Proud Boys («Гордих хлопців») — ультраправого угрупування, яка бореться з іммігрантами, лівими активістами і підтримує Трампа.

Двоє «гордих хлопців» були засуджені за напади на активістів антифа в Нью-Йорку, а її лідеру напередодні 6 січня був заборонений в'їзд до Вашингтона.

«Фейсбук», «Інстаграм», «Твіттер» і YouTube видаляють акаунти членів цих угруповань, і вони найчастіше спілкуються на альтернативних форумах і соцмережах, що не модерують контент.

Читайте також: «Смелее!»: «російський слід» в організації протестів у США та прицільний постріл у прихильницю Трампа (відео 18+)

Дослідники Bellingcat напередодні мітингу в середу вивчали пости на цих форумах — і виявили нацистську символіку і заклики до насильства. «Вночі ми станемо свідками жахливого вуличного насильства», — попереджав автор Bellingcat.

Пряму трансляцію з будівлі американського парламенту вів і популярний в соцмережах прихильник Трампа і ультраправий блогер Тім Джіонет, відомий під псевдонімом Baked Alaska «Печена Аляска».

Його трансляцію дивилися більше 16 тис. людей, які в коментарях пропонували повісити всіх членів Конгресу.

YouTube видалив його канал у минулому році за відео, на яких він заходив в приміщення без маски і відмовлявся слухатися співробітників — і отримав за це пожертвування від своїх фанатів.

Зараз він веде стрім на нішевій ігровій платформі, де пожертвування можна переводити в біткоїни.

Адепти QAnon.

Одним із помітних учасників нападу на Капітолій стала людина в гримі, шоломом з рогами і в хутрі на голе тіло.

У ньому впізнали Джейка Анджелі, який називає себе шаманом QAnon, теорії змови про світові лаштунки педофілів-сатаністів. Він був не єдиним — у багатьох протестувальників помітили символ «Q».

Ця теорія змови тісно пов'язана з підтримкою Трампа: її адепти вірять, що президент протистоїть зіркам і чиновникам, які контролюють Голлівуд і Вашингтон, торгують дітьми та хочуть зруйнувати США.

2020 рік став вкрай успішним для прихильників цієї конспірологічної теорії: її адепт зі штату Джорджія Мерджорі Тейлор Грін була обрана до Конгресу США, і вона далеко не єдиний член Республіканської партії, що заграє з ідеями вчення. Крім того, вона пішла на експорт: мітинги її прихильників в минулому році відбулися в Лондоні і Берліні.

35-річна Ешлі Беббітт, убита в Капітолії під час заворушень, теж вірила в теорію про сатаністів-педофілів.

На опублікованому соцмережі відеозаписі з Капітолію жінка, яку дослідники ідентифікують як Беббітт, разом з іншими прихильниками Трампа намагається прорватися крізь замкнені двері. Поліцейський тримає групу протестувальників на прицілі пістолета. Потім жінка намагається забратися на карниз біля дверей, і в цей момент лунає постріл. Жінка падає.

Поліція Капітолію стверджує, що офіцер вистрілив зі службової зброї в групу протестувальників, яка проривалася в зал Палати представників, де ховалися від натовпу члени конгресу.

Беббітт була госпіталізована з вогнепальним пораненням і незабаром померла. Поліцейський, який стріляв у неї, тимчасово відсторонений від виконання обов'язків, його ім'я не називається.

Свекруха жінки розповіла, що родина дізналася про її смерть із новин — ніхто з офіційних осіб не попередив їх.

Читайте також: Посадовці США звільняються через штурм Капітолія

Беббіт — ветеран ВПС США. За словами колишнього чоловіка, вона служила в Афганістані, Іраку, Кувейті і Катарі. Нещодавно вона вийшла заміж вдруге за Аарона Беббітт. Разом вони працювали в компанії з обслуговування басейнів.

«Нас ніщо не зупинить. Вони можуть спробувати, але йде гроза, і вона вибухне над Вашингтоном менше, ніж через 24 години», — написала вона напередодні подій у Капітолії.

Беббітт називала себе лібертаріанкою і патріотом і активно виступала в соцмережах на підтримку Трампа, зокрема повторюючи його помилкові твердження про масштабні порушення на виборах.

«Її можна було любити чи ненавидіти, такий вже у неї був характер, — сказав її колишній чоловік в інтерв'ю громадської радіостанції NPR. — Вона не соромилася цього… Вона пишалася цим, як пишалася своєю країною і тим, що вона — американка» .

Схожі новини