Передплата 2024 «Добра кухня»

Жителі мегаполісів частіше потерпають від зимових недуг

Жителі великих міст частіше схильні до загострень хронічних недуг, запевняє сімейний лікар Юрій Білас. Зниження температури на вулиці, зміна вологості повітря і поширення вірусів грипу та ГРВІ – ось головні чинники переходу хронічних захворювань у гостру фазу

— Всім відомо, що саме в осінньо-зимові місяці загострю­ються такі недуги, як синусит, риніт, дерматит, хронічний фа­рингіт, тонзиліт, — говорить Юрій Іванович. — На вулиці холодно, ми більше часу проводимо у приміщенні, а саме в замкнуто­му просторі концентрація вірусів вища. Бактерії та віруси най­більш активні у радіусі 2−3 метри від інфікованої людини, однак можуть поширюватися на більшу площу, особливо у закритих при­міщеннях. Центральне опалення та обігрівачі викликають сухість повітря, в результаті слизові носа втрачають свою функцію захисного бар’єра на шляху ін­фекції. Додатковий чинник — пе­реохолодження організму. На­віть незначне переохолодження організму ослаблює його захис­ні сили, і ми стаємо більш враз­ливими для вірусів та бактерій. Сприяє цьому й перебування у громадських місцях — у тран­спорті, крамницях тощо.

— Як же вберегтися від зи­мових болячок?

— Одягайтеся відповідно до погоди — це головна порада. Причому не носіть занадто вузь­кий одяг: відсутність у мороз по­вітряного прошарку між тілом і одягом може зіграти злий жарт, оскільки порушується теплооб­мін. Приміщення потрібно про­вітрювати частіше, зволожувати повітря: якщо немає спеціаль­них приладів, допоможе мокрий рушник, який слід покласти на батарею. І не забуваймо найба­нальнішу пораду: частіше мити руки з милом, оскільки під час цієї гігієнічної процедури гинуть майже 90% мікроорганізмів.

— Є думка, що від зимових холодів особливо потерпає наше серце. Чи це правда?

— Зимовий холод часто є при­чиною звуження кров’яних су­дин, що може спровокувати сер­йозні недуги: серцевий напад чи навіть інфаркт. Науково вста­новлено, що зниження кожного 1 градуса за Цельсієм збільшує ризик інфаркту на 2 відсотки. Холодна погода сприяє підви­щенню в’язкості крові та тром­боутворенню. Зважаймо також і на смаки українців: взимку ми особливо полюбляємо жирну білкову їжу, що спричиняє підви­щення рівня холестерину, утво­рення «бляшок». Зимові інфекції роблять судини більш вразливи­ми. Так що на зимовий рівень ін­фарктів впливає та ж захворюва­ність на грип. Важкий грипозний стан дуже шкодить серцю.

— А спосіб життя впливає на наш стан узимку?

— Безумовно. Адже взимку хочеться більше спати, іноді на­віть початок недуги сприймаєш як банальні лінощі. Все це — се­зонні афективні порушення, або один з типів депресії. У короткі світлові дні люди відчувають за­непад настрою і сил. Для того, щоб справлятися з цим само­стійно, медики рекомендують використовувати світлову тера­пію — перебувати на яскравому світлі кілька разів на день. Зи­мові прогулянки не тільки допо­магають загартувати організм, а й зміцнюють стійкість до хро­нічних захворювань, інфекцій, додають позитивних емоцій. Не забувайте, що стреси осла­блюють наш імунітет, внаслі­док чого ми стаємо вразливі навіть перед банальною ГРВІ. Хороший сон і раціональне харчування — важливі складові профілактики хвороб взимку. Важливо отримувати достат­ню кількість калорій і вітамінів. Саме зранку і саме після сит­ного сніданку організм «вмика­ється» — починається інтенсив­ний обмін речовин, і як наслідок — вироблення енергії.

І наостанок — висипляйтесь і відпочивайте! Перевтоми, не­досипляння, занадто активний спосіб життя призводять не тіль­ки до загального виснаження ор­ганізму, а й можуть спровокува­ти небезпечні недуги.

Схожі новини