Передплата 2024 «Добрий господар»

Повна діджиталізація: МОЗ планує відмовитися від паперових лікарняних

  • 05.01.2021, 16:15
  • 522

Міністерство охорони здоров'я України у 2021 році планує реалізувати низку цифрових проєктів: зокрема, впровадити електронний кабінет пацієнта і позбутися паперових лікарняних

Про це розповів сьогодні на брифінгу голова МОЗ Максим Степанов.

За його словами, МОЗ разом із Міністерством цифрової трансформації розробили дорожню карту в сфері електронної системи охорони здоров’я. Згідно із цією картою, на 2021 рік заплановано понад 30 цифрових проєктів.

Насамперед планується впровадити електронний кабінет пацієнта.

«Передусім ми хочемо впровадити електронний кабінет пацієнта, зокрема поєднати його із сервісом „Дія“, що дозволить пацієнту бачити власну електронну медичну карту, надавати декларації онлайн та доступ до власних даних», — зазначив Степанов.

Він уточнив, що в електронному кабінеті буде зібрана вся інформація про пацієнта.

«Ви просто приходите до лікаря, він заходить у ваш кабінет пацієнта і відразу бачить всі дані, які там зібрані. Це досить важливий проєкт, який ми прагнемо реалізувати вже в 2021 році», — наголосив міністр.

Крім того, МОЗ хоче в 2021 році позбутися паперових лікарняних і ввести електронні.

«Наступне — це медичні висновки, передусім — електронні лікарняні. Хотілося б у 2021 році повністю позбутися від оформлення паперових лікарняних… По-перше, це зробить простішою видачу лікарняного, по-друге, контроль за видачею лікарняних буде суворішим» , — пояснив очільник МОЗ.

Читайте також: 20 млн українців вакцинують від коронавірусу безкоштовно, — Степанов

Степанов нагадав, що в 2021 році впровадяться електронні рецепти: насамперед на інсуліни, наркомісткі засоби і поступово на інші рецептурні препарати (зокрема і на антибіотики).

Крім того, ведеться розробка системи управління лікарськими засобами та медичними виробами. Це повинна бути єдина електронна система, яка дозволить контролювати залишки препаратів в медустановах.

«Також є плани щодо інтеграції системи з іншими державними системами і реєстрами. Гостро стоятиме питання верифікації даних, їх безпеки і надійності», — заявив Степанов.

Схожі новини