Передплата 2024 ВЗ

МВС приховувало "білоруський слід" у справі Шеремета, - захист Антоненка

  • 05.01.2021, 14:15
  • 566

Заяви представників МВС про те, що "білоруська версія" замовників вбивства є для них новою і що вона не суперечить обвинуваченню, висунутому Антоненкові, Дугарь та Кузьменко, є неправдивими

Про це повідомляє пресслужба юридичної компанії «Сенс Україна».

«Ретельно вивчивши усі представлені слідством «докази», захист стверджує, виходячи з наявних матеріалів, що раніше версія причетності білоруських спецслужб взагалі не досліджувалася і не розглядалася.

Ба більше, про неї також постійно забували міністр і його заступники, керівники поліції, прокурори і слідчі під час своїх пропагандистських заяв і виступів перед законодавцями і під час телевізійних шоу, всіма силами намагаючись увести громадськість подалі від цієї версії. Лунали слова і Росія, і ПТСР, і екстремізм, і шизофренія виконавців, але про Білорусь — жодної згадки".

Заява опублікована від імені адвокатів Антоненка Дмитра Кругового, Віталія Галенченка, Станіслава Кулика, які захищають у суді музиканта Андрія Антоненка.

Реакцію правоохоронців на «білоруські плівки» захисники вважають «дезінформацією». Так, адвокати заявляють, що у справі відсутні будь-які натяки на зв`язок обвинувачених з будь-якими спецслужбами.

Крім того, метою організаторів злочину сторона обвинувачення називає «створення в українському суспільстві вкрай резонансної події з метою подальшої провокації численних акцій протесту», що, на думку захисту, не узгоджується з оприлюдненою на початку січня 2020 року версією.

За словами Кузьменко, ніхто з обвинувачених у справі Шеремета не має відношення до білоруського КДБ.

Нагадаємо, 4 січня білоруська опозиція передала українським ЗМІ записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008−2012 роках Вадима Зайцева.

На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа» в офісі Зайцева в Мінську.

Зокрема, обговорюється спосіб вбивства Шеремета, який у той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство стало публічним сигналом.

Читайте також: Шеремета могли вбити за наказом Лукашенка: зринули докази

Нацполіція повідомила, що у грудні 2020 року отримала в розпорядження інформацію щодо можливих замовників вбивства журналіста Павла Шеремета з території однієї з країн Європи і буде проводити там слідчі дії.

Ексспівробітник білоруського підрозділу спецпризначення Ігор Макар, який розповсюдив аудіозапис, де силовики Білорусі обговорюють можливість вбивства журналіста Павла Шеремета, повідомив, що готовий свідчити у справі Офісу генерального прокурора України. Він також сказав, що передав відповідні докази українській стороні у грудні 2020 року.

У Міністерстві внутрішніх справ вважають, що записи 2012 року, на яких начебто білоруські спецслужби обговорюють намір убити Шеремета вибухівкою, відповідають версії українського слідства і на справі ветеранів АТО й волонтерів не позначаться.

Схожі новини