Передплата 2024 «Добра кухня»

По субсидію — у свою громаду

Почали діяти нові правила оформлення грошових допомог

Новий рік — нові порядки — нові правила оформлення субсидій.

З нового року для оформлення субсидії не треба буде вистоювати довжелезні черги в управліннях соцзахисту. Тепер ці «контори» припиняють прийом громадян. У зв'язку з реформою децентралізації соціальні питання тепер вирішуватимуть у місцевих громадах.

Як ішлося в сюжеті ТСН від 2 грудня, тепер за­яву для отримання субсидії потрібно буде пере­дати до місцевої громади — поштою або онлайн через офіційний сайт, або у додатку «Дія». Як по­відомили у Мінсоцполітики, у громадах вже ство­рені соціальні підрозділи, які мають приймати такі заяви від людей. Крім виплати субсидії, громадя­ни можуть звертатися туди для виплати ще 67 ви­дів допомог.

Усе це стосується лише претендентів-новачків на субсидію. Для тих, хто вже отримував таку до­помогу від держави і є у програмі, нічого не змі­нюється.

Держава обіцяє посилити контроль за одержу­вачами субсидій. Перевірки буде проводити Мін­фін — у три етапи. Якщо виявиться, що субсидію призначили, а після виявили порушення, усі ви­плати доведеться повернути державі.

Нагадаємо, право на субсидії не мають власники будинків від 200 квадратних метрів і квартир від 120 квадратних метрів; власники машин, яким до 5 років; а також ті, хто протя­гом року зробив покупки, дорожчі від 50 тисяч гривень, і ті, хто не платить єдиного соціаль­ного внеску.

Схожі новини