Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Іран порушив ядерну угоду: чому так сталося і що це означає

  • 04.01.2021, 16:55
  • 669

Влада Ірану офіційно повідомила Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) про намір збагачувати уран до 20%. Ядерна угода передбачає ліміт для Тегерана у 3,67%

Про такі плани Ірану повідомив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, передає BBC.

МАГАТЕ поінформувало про це Раду Безпеки ООН. В організації кажуть, що в повідомленні Ірану не вказано, коли саме країна планує збагачувати уран до 20%.

У 2015 році влада Ірану уклала із США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Китаєм і Росією так звану ядерну угоду. Вона передбачає низку обмежень для ядерної програми Тегерана в обмін на зняття санкцій із країни.

Одним із головних пунктів угоди було зобов’язання Ірану не збагачувати уран більше ніж до 3,67%. Такий уран використовують в енергетичних реакторах, для створення ядерної зброї він не підійде.

Проте пізніше на виборах президента США переміг Дональд Трамп, який був жорстким противником цієї угоди. Він вивів Вашингтон із ядерної угоди й поновив санкції проти Тегерана. Решта учасників угоди не підтримала це рішення та заявила про намір продовжувати дотримуватися умов.

Сам Іран у відповідь на дії США оголосив про порушення деяких пунктів угоди, зокрема й щодо ліміту на збагачення. Так, Тегеран почав збагачувати уран до 4,5%, а на словах чиновники казали про можливість збагачення до 20%.

Читайте також: Путін офіційно дозволив використовувати ядерну зброю. За яких умов?

Нещодавно невідомі вбили одного з головних науковців ядерної програми Ірану Мохсена Фахрізаде, після чого парламент країни ухвалив закон, який, зокрема, передбачає можливість збагачувати уран до 20%.

Також цей закон вимагає заблокувати доступ інспекторам ООН (інспекції ядерних об’єктів також передбачені угодою) до ядерних об’єктів Ірану у Фордо та Натанзі.

Схожі новини