Передплата 2024 «Добрий господар»

Після масштабного зсуву ґрунту в Норвегії, знайшли мертвими двох людей із 10 зниклих

  • 02.01.2021, 19:30
  • 700

Пошуки ще восьми людей, серед яких 13-річна дитина, тривають

Як зазначається, рятувальники вилучили тіла загиблих із завалів на місці зсуву. У поліції поки не повідомляють будь-які деталі про особи загиблих. Про це із посиланням на The National. Повідомляє Н В.

«Рятувальна операція триває повним ходом. У зоні зсуву працюють три рятувальні команди USAR та команди з собаками. Ми шукаємо там, де найімовірніше можуть бути люди. Серед іншого, ми підходили до деяких авто, але нікого не знайшли», — розповів координатор рятувальної команди Рой Алквіст, передає NRK.

30 грудня у норвезькому селищі Еррум сталося обвалення ґрунту на житлові будинки. Тоді повідомлялося про 13 постраждалих і 21-го зниклого.

31 грудня з-під завалів врятували живою і неушкодженою одну собаку.

Безпосередньо у зону зсуву рятувальники зайшли лише 1 січня. До того це вважалося надто небезпечною і пошуки здійснювалися тільки за допомогою техніки. Норвезьким рятувальникам допомагають колеги зі Швеції.

Роботу рятувальників ускладнює пора року, оскільки зараз світловий день на півдні Норвегії триває лише кілька годин.

Довжина зсуву становить 700 метрів, він серйозно пошкодив щонайменше 14 житлових будинків, одно- чи багатоквартирних.

Будинки, які поглинув зсув, були розташовані на специфічному глинистому ґрунті, який під впливом сильних злив, землетрусів або антропогенних чинників стає дуже схильним до зсувів.

В директораті з питань водних ресурсів та енергії повідомили, що на таких ґрунтах в країні розташовані помешкання близько 100 тисяч людей — але не виключено, що й більше. Дослідження і картографування таких зон ризику здійснюється щорічно.

В середньому за рік у Норвегії стається один зсув у зоні ґрунтів з «швидкою» глиною.

Представник директорату Торіл Хофсхаген зазначив, що випадок 30 грудня — виняткова і рідкісна за своїми масштабами трагедія. Востаннє зсув подібного масштабу стався у 1893 році, тоді загинули 116 людей.

Схожі новини