Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коронавірус у Львові: лікарка спрогнозувала епідситуацію на січень

  • 31.12.2020, 16:35
  • 655

На новорічні та різдвяні свята у Львові й області спалаху захворювання на коронавірус не передбачають, а ось після свят цілком ймовірно, що кількість хворих таки зросте

Про це у коментарі Тvoemisto. tv повідомила головна епідеміологиня Львівської області, директорка Львівськього обласного лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко.

«Оскільки на новорічно-різдвяні свята люди частіше зустрічатимуться, є небезпека, що після свят може зрости кількість захворілих. Через те, власне, в країні запроваджують карантинні заходи, так званий локдаун», — каже вона.

За її словами, наскільки саме може зрости кількість хворих, сказати складно, усе залежатиме від того, як люди проведуть Новий рік та Різдво.

«Якогось плану „Б“ в ситуації, коли кількість хворих зросте, немає. Ті, хто інфікувався, повинен залишатися вдома і звернутися до лікаря. Це дозволить стримати розповсюдження вірусу», — додає епідеміологиня.

Контроль відбувається й за тими, хто на новорічно-різдвяні свята повертатиметься з-за кордону.

«Ще на кордоні вони повинні встановити додаток „Дій вдома“. Далі в людини є два варіанти — або сидіти вдома 14 днів, або власним коштом в лабораторії зробити ПЛР-тест. Якщо результат негативний, з додатку її знімуть», — зазначає вона.

Читайте також: ВООЗ закликає людство готуватися до нової пандемії

Поки що тих, хто повертається з-за кордону небагато, але передбачається, що ближче до Різдва людей побільшає. Уже зараз, за словами Наталії Іванченко-Тімко, у лабцентр звертаються люди, яких цікавить, як їм діяти, яка процедура, де обстежитись, як швидко отримати результат.

До речі, як зазначила Наталія Тімко-Іванченко, лабораторії Львівської області, зокрема Львівський лабораторний центр, на новорічні та різдвяні свята працюватимуть у звичному режимі.

«Лабораторний центр працюватиме без вихідних. Тому, якщо з`явиться потреба доставити матеріал і провести дослідження, це буде зроблено», — каже Наталія Іванченко-Тімко.

Схожі новини