Передплата 2024 ВЗ

Масову вакцинацію треба провести не пізніше березня-квітня, інакше буде катастрофа – Порошенко

  • 31.12.2020, 09:44
  • 444

Петро Порошенко зауважив, що перш за все треба провести одномоментне тестування, щоб виявити шляхи розповсюдження коронавірусу і зупинити хворобу

Масову вакцинацію українців необхідно забезпечити у березні-квітні — переконаний п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. В інтерв’ю «5 каналу» він зауважив, що перш за все треба провести одномоментне тестування, щоб виявити шляхи розповсюдження коронавірусу і зупинити хворобу.

«Щоб одразу перевірити всі контакти, інакше тестування не має сенсу, для того, щоб сконцентрувати тих, хто мав контакти з позитивними тестами на коронавірус», — говорить Порошенко.

«Ми маємо зробити тотальне тестування зараз, до березня. Ми маємо розробити програми, які б забезпечили ізоляцію тих, в кого тест буде позитивним. Починаючи з кінця березня, на початку квітня, ми маємо можливість, я на цьому наголошую, протестувати левову частину українців, принаймні групи ризику, щоб забезпечити розрив ланцюга і зупинити розповсюдження хвороби. І терміново вакцинувати решту», — вважає п’ятий Президент.

«Будь-які позиції по локдауну, ізоляції мають бачити світло в кінці тунелю. Світло в кінці тунелю — це вакцинування. Хочу сказати, що станом на сьогоднішній день у Великій Британії вже вакциновано більше 600 тисяч осіб. Станом на зараз в багатьох країнах, починаючи від Ізраїлю і закінчуючи Сполученими Штатами Америки, десятки і сотні тисяч вакцинованих. Скажіть, будь ласка, а скільки в Україні людей пройшли вакцинацію? Нуль!», — констатує Петро Порошенко.

«Якщо зараз не будуть кинуті всі зусилля для того, щоб забезпечити не пізніше березня-квітня вакцинування, Україна опиниться в катастрофі», — наголошує він.

Порошенко навів дані з розслідування журналістів ВВС про те, що Україна на відміну від інших держав світу передбачила отримання лише 8 мільйонів доз на весь 2021 рік. «Це означає, що провакциновано може бути максимум 4 мільйона людей аж до 2022 року», — зауважує Порошенко.

«Ми маємо забезпечити, як пишуть журналісти ВВС, не менше 20−22 мільйонів доз вакцини. Бо це і є покриття всіх груп ризику: медичних працівників, осіб похилого віку, в першу чергу, будинки для людей похилого віку, вчителів, вихователів, співробітників правоохоронних органів, представники соціальних служб, і загалом їх кількість складає 20 мільйонів. Абсолютно безглуздо зупинитися на 2 чи 4 мільйонах доз вакцини», — вважає Петро Порошенко.

«Але йдеться не лише про те, щоб ми закупили цю вакцину. Йдеться про те, щоб починаючи з грудня був створений механізм логістики, бо вакцини передбачають таку логістику, якої у нас просто не існує. Так само, як і не існує ніде в світі. Бо при температурі -18 ці вакцини не збережеш. Навпаки, якщо вона потрапляє в температуру 15−18 градусів, вакцина тут же втрачає свої властивості, які допомагають лікувати», — говорить Порошенко. Він наголошує, що влада має два місяці для того, щоб створити логістику для вакцинації.

Схожі новини