Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Уряд скасував заборону на передплату газет для бюджетних установ та військових частин

  • 29.12.2020, 10:12
  • 1 901

Кабінет Міністрів вніс зміни до свого нещодавнього рішення про заборону на попередню оплату товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, під яку потрапила і передплата преси

Відповідно до Постанови № 1326 від 23 грудня уряд дозволив проводити закупівлі, коли їх предметом є «вітчизняні періодичні друковані видання та послуги з їх доставки за передплатою». Відповідні зміни лобіювала Національна спілка журналістів України та оператор поштового зв’язку «Укрпошта». За збереження традиційного каналу збуту преси — за передплатою для бібліотек та бюджетних установ — виступили керівники Міністерства інфраструктури та Міністерства культури й інформаційної політики.

Від початку грудня Кабінетом Міністрів України заборонено на період дії карантину здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, а Державній казначейській службі здійснення відповідних платежів, крім випадків, коли предметом закупівлі є товари, роботи і послуги, необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19. Запроваджені урядом загальні обмеження призвели до відмови органами Державного казначейства сплачувати рахунки на передплату періодичних видань на 2021 рік для комунальних закладів, університетів, органів МВС та прокуратури, Збройних сил України тощо. Під загрозою виявилася доставка преси до традиційних сховищ друкованої продукції — бібліотек.

У Національній спілці журналістів України наголошують, що передплата — традиційна модель збуту періодики та доступу українців до друкованих ЗМІ, і сподіваються, що нинішнє урядове рішення все ж дозволить реалізувати більшість угод із бюджетних закупівель періодики.

Читайте також: В Україні визначили «ворогів преси — 2020»

Фактично з початку грудня українські бібліотеки, університети і військові частини були відрізані від українських газет. Ця заборона передплати періодики стала ще одним стрес-фактором для ринку друкованих ЗМІ, який і так перебуває у кризовому стані та потребує урядової підтримки. Найгостріше стоїть питання допомоги місцевим ЗМІ, тобто нагальною є проблема доступу громадян до важливої місцевої інформації. Тому вітаємо оперативне виправлення Кабміном своїх помилок щодо передплати преси, але наразі медійна галузь кинута напризволяще і найгострішою є потреба з втілення притомної урядової політики з підтримки українських ЗМІ, — зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко.

У структурі замовлень, які фінансуються бюджетними коштами, переважають офіційні державні ЗМІ — «Голос України» та «Урядовий кур’єр», газети та журнали міністерств і відомств. У бібліотек замовлення універсальніші, охоплюють національні та регіональні видання, у яких є потреба в аудиторії.

За інформацією джерел НСЖУ, наразі Державне казначейство блокує сплату рахунків за передплату періодичних видань для Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, обласних прокуратур, державних університетів, централізованих бібліотечних систем, місцевих відділів культури та освіти.

Схожі новини