Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українськомовні книжки набувають все більшої популярності серед населення

  • 29.12.2020, 12:15
  • 549

Цьогоріч 32% українців почали віддавати перевагу українськомовним книжкам. Російською читають – 27% громадян

Такі результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання» оприлюднив Український інститут книги.

Згідно з результатами дослідження вперше за роки незалежності України українські читачі почали віддавати перевагу саме українськомовним книгам — 32%. Водночас 27% громадян читають російською.

Так, 8% дорослих і 13% дітей щодня читають книги.

За 2020 рік 34% українців хоч раз купили друкарську книгу. За час карантину 23% дітей стали частіше читати під час карантину, а 16% - рідше.

Згідно з опитуванням, жінки значно частіше читають, ніж чоловіки: ніколи не читають 38% чоловіків і 28% жінок, при цьому кожен день читають 7% чоловіків і 9% жінок.

Разом з тим 57% дітей читають з примусу.

Як йдеться в опитуванні, найпопулярнішими жанрами для дорослих залишаються класика (20%) і детективи (18%), любовні романи (16%), книги з психології і саморозвитку, а також фантастика, фентезі та сучасні романи (по 15%), наукові та науково-популярні видання (14%), професійна і бізнес-література (12%).

Читайте також: Книги «Справа Василя Стуса» передадуть до бібліотек

«Можна сміливо стверджувати, що це дослідження читання — наймасштабніше за останній час: воно охопило практично всі вікові групи, мало не лише масові опитування, але й фокус-групи. Окрім того, це дослідження логічно продовжило роботу The Ukrainian Reading and Publishing Data 2018, а отже, ми нарешті можемо говорити про те, чи змінилися читацькі звички українців за цей період — тобто вперше відстежувати динаміку, будувати плани щодо промоції читання та зростання кількості читачів. Переконана, що ці дані будуть корисними для всіх, хто працює у галузі книговидання і культури загалом», — зазначила координаторка дослідження Ірина Батуревич.

У дослідженні брали участь 3900 осіб, а саме — 2100 дорослих та 1800 дітей. Зокрема, було проведено 8 фокус-груп з дорослими респондентами 18−59 років і 16 фокус груп із дітьми 6−17 років. Респонденти надали відповіді на 44 запитання, що широко охоплюють книжкову тематику.

Схожі новини