Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Китайську журналістку ув'язнили за репортажі про коронавірус

  • 28.12.2020, 16:15
  • 610

Шанхайський суд засудив до чотирьох років вʼязниці громадську журналістку Чжань Чжан, яка одна із перших знімала репортажі про початок пандемії коронавірусу в Ухані

Про це повідомив її адвокат, передає CNN.

37-річна Чжан стала першою громадською журналісткою, засудженою за висвітлення пандемії. Жінка — колишня юристка, вона не працювала у жодному з видань, а публікувала свої матеріали в соцмережах.

Ще на на початку лютого вона почала записувати репортажі з Уханю, щоб розповісти світові про поширення захворювання. Протягом трьох місяців вона документувала, із чим зіткнувся Ухань — від повного локдауну до переповнених лікарень та крематоріїв і порожніх прилавків магазинів.

А потім, у травні, Чжань зникла. Згодом виявилося, що її затримала поліція в Шанхаї. Жінку визнали винною в «провокуванні сварок і турбот». Чжань свою провину не визнає і оголосила голодування на знак протесту.

Читайте також: Коронавірус циркулював у Європі вже на початку осені: французи знайшли докази

Вважається, що новий коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань в кінці 2019 року. Журналісти назвали першою людиною, у якої підтвердили коронавірус, жінку, що продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань».

Нагадаємо, в Україні за минулу добу виявили 4385 нових випадків зараження, це найменший показник за останні два місяці. Зазначимо, востаннє такі низькі показники щодо нових хворих фіксувалися в Україні ще на початку жовтня.

Схожі новини