Різдвяна паска, або панетоне: як зробити смачнющий італійський кекс
- 27.12.2020, 20:35
- 6 507
Так, вам не здалося — панетоне — традиційний італійський кекс, який готують на Різдво. З родзинками та цукатами панетоне на смак нагадує українську паску
В Італії Різдво — одне з найбільших свят у році. Цього дня усі рідні та близькі збираються на сімейний обід, а основним смаколиком різдвяного столу є панетоне.
В Італії панетоне продають в усіх крамницях ще з середини листопада, але ніщо не зрівняється з домашньою випічкою. Спробуйте приготувати панетоне вдома за цим нескладним рецептом, і ви не пошкодуєте.
Інгредієнти:
- Борошно — 500 г.
- Молоко — 140 мл.
- Дріжджі сухі швидкорозчинні — 14 г.
- Цукор-пудра — 50 г.
- Яйця — 5 шт.
- Масло вершкове — 250 г.
- Сіль — 7 г. (дрібка)
- Вишня або журавлина сушена — 120 г.
- Родзинки — 120 г.
- Цукати — 120 г.
- Мигдаль очищений — 100 г.
- Замісіть тісто з борошна, дрібки солі, цукрової пудри, дріжджів, теплого молока та яєць. Ви можете замісити тісто вручну або використати кухонний комбайн.
- Місіть, поки тісто не набуде гладкої консистенції.
- Додайте м'яке вершкове масло. Вимішуйте ще 5−8 хвилин. Якщо ви використовуєте кухонний комбайн, не забувайте періодично зішкрібати тісто зі стінок миски, аби воно перемішалося до однорідності.
- Додайте сухофрукти та мигдаль. Вимішуйте тісто до однорідності.
- Киньте тісто в миску, накрийте харчовою плівкою та охолоджуйте ніч, поки тісто не застигне настільки, що ви зможете сформувати його.
- Підготуйте форму для випікання панетоне. Це може бути металева або паперова форма, діаметром 18 см. Від діаметра форми залежатиме висота готового кексу. Змастіть форму маслом.
- Дістаньте тісто з холодильника і добре обімніть його руками, сформуйте кулю і покладіть у форму.
- Прикрийте зверху рушником і залиште при кімнатній температурі на 2−3 години, поки тісто не підросте «шапочкою» над поверхнею форми.
- Розігрійте духовку до 180 °C. Змастіть панетоне зверху яйцем — для золотистої скоринки.
- Запхайте форму з панетоне у духовку. Випікайте приблизно 25 хвилин. Потім зменшіть температуру до 150 °C і випікайте ще 35 хвилин.
- Зважайте на індивідуальні особливості вашої духовки. Пам'ятайте, що цукор і масло в тісті, а також те, що ви змастили панетоне зверху яйцем, можуть підрум'янитися раніше, ніж пропечеться серединка кексу. Тому, аби перевірити готовність панетоне, використовуйте дерев'яну шпажку — вона має вийти з виробу сухою.
- Витягніть панетоне з форми, охолодіть. Перед подачею притрусіть цукровою пудрою.