Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дім-бункер на часі: проєкти українських архітекторів заінтригували іноземців

  • 27.12.2020, 19:15
  • 2 885

Два будинки українських архітектурних бюро увійшли до топ-12 найкращих нереалізованих проєктів за версією впливового архітектурного видання Archdaily. Йдеться про будинок над скелею від студії Yakusha Design та будинок-бункер від Sergey Makhno Architects

Видання обирає найкращі нереалізовані проєкти двічі на місяць із пропозицій, які надають читачі Archdaily. До Best Unbuilt Architecture входять ще нереалізовані архітектурні та ландшафтні проєкти з усього світу, проєкти-переможці міжнародних конкурсів, концепти, а також будівлі у процесі будівництва, повідомляє Zaxid.net.

Про"кт будинку над скелею The Air київська студія Yakusha Design розробила для будівництва у Португалії. Він вирізняється суцільними вікнами-фасадами, розташованими на 270 градусів конструкції. Будинок частково нависає над скелею, викликаючи відчуття «неможливої ​​архітектури».

«Як маяк, він щодня стикається з морським бризом. Ідея цього мінімалістичного скляного будинку полягає у створенні відчуття невагомості архітектури з видом на океан», — описують проєкт у ArchDaily.

Читайте також: «Нуль зірок»: у швейцарських Альпах відкрили арт-готель без вікон і дверей

Бункер Plan B від київського архітектурного бюро Sergey Makhno Architects — це автономний підземний бетонний будинок із дезінфекційною кімнатою та вертолітним майданчиком на даху. Зовні він нагадує вхід до музею сучасного мистецтва чи до військової бази. Будинок має всього 172 м. кв. і може розміститися поруч із головним будинком або, приміром, десь у лісі.

Нагадаємо, що раніше інтер’єр будинку Sergey Makhno Architects «Дім Шкруба», який архітектор Сергій Махно розробив для своєї сім’ї, увійшов до довгого списку міжнародного конкурсу Dezeen Awards.

Схожі новини