Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні християни західного обряду святкують Різдво

  • 25.12.2020, 10:10
  • 675

25 грудня католики всього світу відзначають Різдво Христове

Сьогодні Різдво святкує Римо-католицька церква (за григоріанським календарем), більшість протестантських церков, а також частина православних — включаючи Константинопольську (крім Афону), Антіохійську, Олександрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську, Албанську, Грецьку (які дотримуються новоюліанського календаря). Про це повідомляють #Букви.

Для християн західного обряду Різдво грає набагато більше значення, ніж Новий рік. За місяць до Різдва починається Адвент, час суворого посту і покаяння. А безпосередньо підготовка до свята починається 20 грудня.

Святкування Різдва триває вісім днів — з 25 грудня по 1 січня.

Історія свята

Різдво Христове — одне із головних християнських свят, встановлене на честь народження во плоті Ісуса Христа від Діви Марії.

За переказами цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа у Віфлеємі. Звістку про Його народження пастухам принесли янголи. Згодом прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які про появу Месії знали з легенд. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка. Згідно з ученням Церкви, народження Ісуса Христа відкрило можливість для порятунку душі і вічного життя для кожного християнина.

До IV століття Хрещення і Різдво Христове святкувалися спільно 6 січня (за юліанським календарем) і в цей день згадувалися події не тільки хрещення Христа в Йордані, а й Його народження, поклоніння волхвів, перетворення води на вино в Кані Галілейській. 25 грудня як день народження Христа у Віфлеємі вперше згадує римський Хронограф 354 року.

В наші дні Різдво відзначається 25 грудня і 7 січня. Ситуація з різними датами святкування виникла через календарні розбіжності між церквами західного і східного обряду (після відмови католиків від юліанського календаря).

Традиції святкування

У ніч з 24 на 25 грудня в римо-католицьких храмах відбуваються урочисті богослужіння. Головна церемонія проходить у соборі Святого Петра у Ватикані. Цю службу, яку транслюють телевізійні канали світу, очолює Папа Римський Франциск.

Вдень 25 грудня Папа з лоджії базиліки святого Петра у Ватикані за традицією звертається з різдвяним посланням до всіх вірян світу. Привітання звучить 65-ма мовами, серед яких і українська.

На площі Святого Петра традиційно присутні тисячі людей з усього світу. Однак в цьому році через епідемію коронавірусу різдвяні урочистості пройдуть без парафіян. Але вони будуть транслюватися онлайн.

Схожі новини