Передплата 2024 «Добра кухня»

В УГКЦ спростували інформацію про зміну дати Різдва

  • 24.12.2020, 19:15
  • 761

Настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Антонія Чернівецької єпархії Української Греко-Католицької церкви спростував інформацію про те, що парафія зі спільної ініціативи парафіян вперше святкуватиме Різдво Христове 25 грудня

Про це повідомляє департамент інформації УГКЦ.

Так, на релігійному порталі РІСУ з’явилася інформація про те, що буковинці будуть першою в Україні парафією УГКЦ, яка святкуватиме Різдво за григоріанським календарем.

«Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав, чітко озвучив позицію УГКЦ щодо святкування Різдва 25-грудня: ініціатива має йти від мирян. Так само висловився і глава Православної церкви України Епіфаній. Мої парафіяни ще минулого року підходили до мене з ініціативою святкування Різдва за новим стилем. Я їх підтримав, бо і сам давно про це мріяв. І цього року ми робимо перший крок. І це дуже правильно так робити, коли ініціатива виходить від самих парафіян. Як на мене, 25-го грудня — це не тільки про релігію, а й про політику: щоб святкувати Різдво з усім світом, з нашим Папою (Римським) і відірватися від Росії», — цитує слова о. Василя Гасинця, настоятеля парафії, портал РІСУ.

Водночас у коментарі департаменту інформації УГКЦ священник пояснив, що наразі у парафії не йдеться про зміну дати святкування Різдва.

«Оскільки велика родина у трьох поколіннях парафіян виїжджає за кордон і 7 січня не матиме можливості взяти участь у Різдвяному богослужінні, вони попросили 25 грудня відслужити для них Святу Літургію з літургічними різдвяними текстами. Із цим я звернувся до нашого владики Йосафата Мощича, який, задля добра вірних, поблагословив це одноразово завтра зробити», — пояснив отець Василь.

Отець Василь також зазначив, що і він, і його парафіяни розуміють, що рішення про зміну дати святкування Різдва не можна ухвалювати на рівні окремих парафій — це має зробити уся спільнота Української Греко-Католицької Церкви.

Раніше глава УГКЦ Святослав Шевчук наголосив, що в Україні УГКЦ на новий календар хотіла б перейти разом і з православними церквами.

Читайте також: Чи треба переносити дату святкування Різдва та як до таких змін ставляться українці

Нагадаємо, що римо-католицька церква, протестантські церкви, а також більшість православних церков світу святкуватимуть Різдво 25 грудня. У 2017 році 25 грудня в Україні оголосили вихідним днем.

Схожі новини