Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині зросте вартість проїзду у приміських маршрутках

  • 24.12.2020, 12:55
  • 699

Із 21 грудня перевізники Львівщини підняли тарифи на проїзд на приміських маршрутах в середньому на 20%. Таке рішення пояснюють негативним впливом карантинних обмежень та вимогою возити лише сидячих пасажирів, через що пасажиропотік впав майже удвічі

Зросли тарифи у напрямках Городка, Пустомитів, Буська, Жовкви, Кам'янки-Бузької, які обслуговують перевізники «Фіакр Львів», «Міра і К» та АТП 14 630. У маршрутках № 140 та 141, які обслуговує «Фіакр Львів» тариф підняли на 3−6 грн. Зокрема, новий тариф зі Львова до Городка становить 26 грн, а зі Львова до Пустомит — 16 грн, повідомляє Zaxid.net.

Керівник концерну «Екопастранс», який об’єднує згаданих перевізників, Ігор Самардак пояснив, що таке рішення пов'язано з карантинними обмеженнями щодо перевезення пасажирів.

«Вартість пального не зросла, трошки зросла мінімальна зарплата, але це не головне. Питання у карантинних вимогах щодо перевезення лише сидячих пасажирів. Загальний пасажиропотік впав удвічі. Щоби зберегти рентабельність, зростання мало би бути щонайменше удвічі, але ми розуміємо, що всім важко, і отримувати прибутки на докарантинному рівні ніхто не збирається. Але вийти хоча би на мінімальний нуль мусимо, інакше ми просто станемо», — пояснив Ігор Самардак.

З його слів, нові тарифи сформовані на рівні собівартості.

«Рентабельність нульова, навіть про жодні витрати на амортизаційне оновлення транспорту не йдеться. Включена вартість заробітної плати, пального та ремонтів», — додав Ігор Самардак.

Читайте також: У Кривому Розі з'явиться безкоштовний громадський транспорт

Керівник Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка розповів, що тарифи зросли практично на усіх приміських маршрутах. З його слів, «тарифи мали підвищити до виборів, але оскільки було прохання не робити цього, то тарифи підняли вже після виборів».

Дані про зростання тарифів на приміських маршрутах в середньому на 18−20% підтвердили у Львівській ОДА. Водночас, зі слів заступника голови ЛОДА Тараса Греня, ЛОДА вже кілька років не має повноважень впливати на цей процес, а лише може звертатися про перевірку тарифів на перевезення до АМКУ.

«Зараз ми написали листи перевізникам, аби нам надали розрахунки щодо підняття тарифів, і будемо звертатися в Антимонопольний комітет про перевірку їх обґрунтованості», — розповів він.

Зростанням тарифів на проїзд невдоволені мешканці прильвівських населених пунктів. Так дописувачі групи «Пустомити on-line» у Facebook навіть закликають бойкотувати нові тарифи.

Схожі новини