Передплата 2024 «Добра кухня»

Кубок повернувся у Монте-Карло

Шаховий Кубок європейських клубів з рапіду розіграли у режимі онлайн 42 команди. А серед них три українські, які представляли шахові федерації Києва, Дніпра й Харкова

Нагадаємо, минулого року київський клуб, який очолювали сестри-галичанки Анна й Марія Музичук, був на Кубку європейських клубів другим, після грузинської «Нони» (фактично збірної Грузії).

Цьогоріч усі клуби поділили на п’ять груп, звідки по два найкращих увійшли до фінальної десятки. Туди потрапили тільки представниці київської федерації, а клуби з Дніпра і Харкова покинули поле бою. Український клуб, що представляв шахову федерацію столиці, виступав у такому складі: Анна Музичук, Марія Музичук, Анна Ушеніна, Юлія Осьмак, Наталія Букса. Це практично збірна України, тому були сподівання на вдалий виступ. Але український клуб виграв тільки чотири зустрічі й стільки ж програв: клубові з Монте-Карло, російським клубам «Югра» й «Гамбіт», а в останньому матчі — одному з найслабших клубів, угорському «Хелло Шакк».

У кінцевому підсумку призерами стали «Монте-Карло», «Югра» і «Гамбіт», а «Київ» опинився на незвичному п’ятому місці. Лідери багато очок команді не принесли, а найкращим гравцем нашого клубу стала львів'янка Наталія Букса, яка у 8 партіях здобула 5,5 очка. Таким чином, «Монте-Карло» повернув собі перше місце, яке здобував кілька разів, маючи у своєму складі сестер Музичук. Нині у складі переможного клубу виступали тільки «легіонерки»: Горячкіна (РФ), Дзагнідзе (Грузія), Крамлінг (Швеція), Петц (Німеччина) і Соцько (Польща).)

А тим часом…

Українська гросмейстерка, кримська татарка Ава Сулейменова перемогла у жіночому турнірі в Абу-Дабі (ОАЕ). Ава здобула у 9 партіях 8,5 очка.

Схожі новини