Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зеленський планує залучити Байдена до "нормандського формату"

  • 20.12.2020, 11:55
  • 573

Президент України Володимир Зеленський заявив, що хотів би, аби США брали участь у "нормандському форматі". За його словами, обраний президент Джо Байден міг би посилити переговори

Про це Зеленський розповів в інтерв'ю The New York Times, опублікованому на сайті президента.

Він вважає, що США могли б сильно вплинути на прогрес з перемовинами. Український лідер сподівається на підтримку Штатів в процесі реінтеграції Донбасу.

«Нам потрібна реінтеграція Донбасу. А щоб реінтегрувати Донбас, потрібні сильні компанії, сильні технології, безпека та гроші. І тут, я вважаю, ми не впораємося самі. І ми бачимо вільну економічну зону на території Донбасу, щоб там були певні преференції для того, щоб зайшов бізнес. І тут ключову роль могли б відіграти Сполучені Штати Америки. Ну й ми розуміємо, що Сполучені Штати Америки на сьогодні — гарант безпеки у світі, серйозний стратегічний гравець, тому такі кроки могли б прискорити фінал війни на Донбасі і початок великого будівництва, великої реінтеграції Донбасу», — зауважив президент.

Читайте також: Інакше діла не буде: Резніков хоче залучити до «нормандського формату» ще дві країни

Зеленський підкреслив, що без США не обійтись і в питанні деокупації Криму.

«Зараз ми створюємо Кримську платформу і, звісно, хотіли б у ній бачити ті країни, які будуть ключовими гравцями, ключовими гарантами повернення та деокупації Криму. Повернення Криму і нашої територіальної цілісності. І США могли би бути лідером у цьому напрямку», — додав політик.

Схожі новини