Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Експосадовця ЛМР виправдали у справі про Грибовицьку трагедію

  • 19.12.2020, 18:15
  • 735

Галицький районний суд Львова виправдав Юрія Гольця, який очолював управління житлового господарства Львівської міськради, коли на Грибовицькому сміттєзвалищі трапилась трагедія, яка забрала життя чотирьох людей

Ексчиновника звинувачували у службовій недбалості, що спричинила важкі наслідки, повідомляє Zaxid.net.

Наприкінці травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі виникла пожежа. Під час ліквідації займання трапився обвал сміття, унаслідок чого загинули троє пожежників. Тіло ще одного чоловіка — еколога ЛКП «Збиранка» Олександра Бутіна так і не знайшли, найімовірніше він також загинув через обвал сміття.

Через кілька місяців після трагедії начальнику управління житлового господарства Львівської міськради Юрію Гольцю оголосили підозру у службовій недбалості, що спричинила важкі наслідки. Його звинувачували у причетності до аварії на сміттєзвалищі.

У грудні 2020 року Галицький районний суд Львова виніс вирок у цій справі. Як вказано у вироку суду, який оприлюднили у реєстрі ввечері 18 грудня, Юрія Гольця обвинувачували у тому, що він не вживав інженерні заходи, які б забезпечили стійкість полігона ТПВ (твердих побутових відходів).

Під час судового розгляду Юрій Голець заявив, що питання експлуатації полігона є у компетенції ЛКП «Збиранка», а у його компетенції «відсутні повноваження безпосередньо контролювати стійкість полігона як споруди». Також Юрій Голець заявив, що не мав повноважень контролювати дотримання кутів ухилів полігона та належного ущільнення і пересипання ізолювальним матеріалом.

Читайте також: Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі: експерти назвали причину пожежі

Юрій Голець також вважає, що обвинувачення начебто він не ініціював виготовлення проєкту експлуатації полігона та здійснення складування відходів згідно такого проєкту, є безпідставними, оскільки ним було розроблено проєкт рекультивації полігона, який і передбачав порядок експлуатації полігона з його поетапним закриттям.

Згідно з експертним висновком, трагедія на сміттєзвалищі трапилась через неналежну технологію ущільнення, перешарування території, недотримання кутів ухилу, невідведення інертного газу. Щоб дотриматись кутів ухилу, потрібно було збільшити площу або припинити засипати сміття.

Як вказано у висновку, ймовірно, загоряння сталось тому, що температура на полігоні була більше 250 градусів і мав бути полив полігона. Версію щодо підпалу полігону не виключають, однак немає жодних доказів, які б це підтвердили.

Дослідивши матеріали справи, суддя Ірина Волоско визнала Юрія Гольця невинним у неналежному виконанні службових обов’язків, що спричинила важкі наслідки. У вироку суду вказано, що трагедія трапилась через неналежне виконання своїх обов’язків директором ЛКП «Збиранка» Богданом Горбалем та начальником полігона Олександром Купричем. Справа щодо них ще перебуває на розгляді суду.

Додамо також, що проти Юрія Гольця порушена ще одна кримінальна справа. У 2016 році його затримали під час отримання 90 тис. грн. хабара. Вироку суду у цій справі ще немає.

Схожі новини