Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Народ ще не "дозрів": Епіфаній висловився про зміну дати Різдва

  • 19.12.2020, 16:35
  • 797

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що святкування Різдва Христового в один день 25 грудня в Україні можливе після того, як "дозріють" церква та віряни

Про це Епіфаній сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Загалом я не проти, але я опираюся на думку наших вірних. І ми знаємо чітко соціологію, яка засвідчує, що більше 60% українців проти святкування 25 грудня. І наша церква зважає на рішення своїх вірних, бо ми тільки утверджуємося як визнана помісна ПЦУ. І якщо ми зараз перейдемо на новий календар, то відповідно відбудеться ще один розкол…

Ми не можемо говорити про два Різдва. На державному рівні дехто може святкувати. У нас є римо-католики, які святкують 25 грудня. Ніхто нікому не забороняє. І держава зробила цей день вихідним. Проблема у тому, що поки не було перехідного періоду. Коли церква «дозріє», коли віряни до цього «дозріють», то, звичайно, буде ухвалене відповідне рішення".

«Я вже неодноразово говорив, що це питання часу. Воно відбудеться, але коли до цього підійде свідомо український народ, православні та інші християни, бо все це взаємопов’язано між собою. Коли ми побачимо, що більшість готова, тоді буде ухвалене загальноцерковне рішення про перехід».

Читайте також: Чому майже весь світ відзначає Різдво саме 25 грудня

На уточнення, коли ж саме може відбутися цей перехід, через 5, 10 чи 20 років, предстоятель ПЦУ відповів, що зараз важко спрогнозувати.

Довідка: 7 січня українські православні церкви, а також Українська греко-католицька церква святкуватимуть Різдво Христове за юліанським календарем (так званим «старим стилем»). Римо-католицька церква і більшість протестантських церков, а також і більшість православних церков світу святкуватимуть Різдво 25 грудня за сучасним григоріанським календарем чи новоюліанським. В Україні з 2017 року 25 грудня є офіційним вихідним днем.

Схожі новини