Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Швейцарія узаконила одностатеві шлюби і розширила права трансгендерів

  • 19.12.2020, 15:15
  • 611

Обидві палати парламенту Швейцарії ухвалили закон, який легалізує одностатеві шлюби, а також розширив права трансгендерів та лесбійських пар

Про це повідомляє Reuters.

Закон також розширює можливості лесбійських пар завагітніти, надавши їм доступ до донорства сперми.

Трансгендери зможуть змінити стать у документах, що посвідчують особу, звернувшись до органів реєстрації цивільних актів. Якщо закон набуде чинності, Швейцарія стане восьмою країною Європи, яка дозволяє трансгендерам змінювати стать у документах без участі лікаря чи суду.

Мінімальний вік для зміни статі в документах без згоди батьків — 16 років. Згідно з чинними правилами, діти до 16 років можуть без згоди батьків звертатися до лікарів за медичними процедурами щодо зміни статі. Крім того, діти до 16 років і дорослі зараз мають право звернутися до суду, щоб їм дозволили змінити стать.

Противники закону

Християнська ультраконсервативна партія «Федеральний демократичний союз» не згодна з ухваленням закону.

Її представники хочуть ініціювати загальнодержавний референдум із цього питання. Вони мають за 100 днів зібрати 50 тисяч підписів на підтримку проведення референдуму.

Як пише видання, ймовірно, референдум відбудеться у наступному році, а до того часу закон не набуде чинності. Поки ж у Швейцарії діє «зареєстроване партнерство», яке не передбачає таких же прав як у шлюбі, зокрема щодо всиновлення чи отримання громадянства.

Читайте також: Папа Римський висловив своє ставлення до ЛГБТ-спільноти

Раніше у Швейцарії проводили опитування щодо підтримки одностатевих шлюбів, тоді 80% громадян висловились за такі шлюби.

Нагадаємо, у лютому на референдумі у Швейцарії виборці підтримали заборону дискримінації людини через її сексуальну орієнтацію.

Схожі новини