Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українців розгнівав допис МОЗ про шкоду... сала

  • 19.12.2020, 10:55
  • 1 211

Міністерство охорони здоров'я назвало сало некорисним і закликало українців зменшити його споживання. Допис відомства у соцмережі викликав шквал критики. У коментарях вони нагадали, що попередня очільниця відомства навпаки закликала їсти сало

Про те, чи їли сало у міністерстві йдеться у сюжеті ТСН.

Господиня Світлана Миколаївна — фахівчиня з сала. У неї воно є консервоване, морожене та мариноване. Один шматочок навіть зробила за рецептом, який побачила у ТікТок. У родині сало їдять всі, не відмовляється й собака.

А ось у Міністерстві охорони здоров'я радять від цього продукту утриматися. На сторінці відомства у Facebook з'явився допис про жири. Сало назвали некорисним і закликали громадян зменшити його споживання. Читачі повстали. У коментарях нагадали, що попередня очільниця Уляна Супрун навпаки радила їсти сало. А ще додали: є останні поради професорів, які за холодів рекомендують налягати саме на сало.

На своєму стоїть Світлана Миколаївна і передає міністрові охорони здоров'я шмат домашнього сала, щоб скуштував, бажано з часничком та цибулею, і змінив свої рекомендації.

Дослідниця історії харчів пояснює, чим для українців є сало. Бо ж у дописі МОЗ некорисними назвало й інші продукти, але читачі горою стали лишень за сало.

«Більшість українців зростали на салі. Це те, що формує наш ген. Це та страва, яка ідентифікує нас у світі», — зазначає заступниця голови ГО «Інституту культури України» Марина Соботюк. Нині вони працюють над тим, щоби культура приготування українського борщу потрапила до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. А далі вже і за сало візьмуться.

Читайте також: Чи варто їсти сало? Дієтолог розповіла

Пройти із салом у Міністерстві охорони здоров'я журналістам вдалося не до міністра, а до санітарного лікаря, бо за скандальний допис про сало відповідальний він.

Віктор Ляшко на камеру з'їдає шматочок. Сало, офіційно визнає, корисне, але тільки тоді, коли в міру. А що написали інакше, то це лишень через те, що люди міри не знають.

«Коли ми говоримо про рекомендовані рівні — це як колись говорили про безпечну дозу алкоголю. Раніше дозволялися так звані дрінки (стандартна доза алкоголю, яка істотно різниться від країни до країни — від 7,62 мл (6 г) алкоголю в Австрії до 25 мл (19,75 г) у Японії — Ред.). Але люди читали ці дрінки інакше. Говорили: я 5 днів не маю дрінків і на шостий день випивали за п`ять днів і за шостий, а це — токсична доза алкоголю. Так і з салом. Коли ми говоримо, що є добова норма, то це не треба чекати місяць. А потім з'їсти шмат сала. Це тоді реально може шкодити», — пояснив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Щоби сало йшло на користь — денна норма двійко маленьких шматочків. Бажано їсти свіжим, рекомендовано не солоним, поєднувати з овочами. І декілька разів Ляшко наголошує — і водночас зазіхає на ще одну українську традицію — закушувати салом — не можна!

Схожі новини