Передплата 2024 «Добра кухня»

Астрономи вперше зафіксували радіосигнал від екзопланети

  • 18.12.2020, 18:55
  • 974

За допомогою радіотелескопу вчені вперше в історії зафіксували радіосигнал від екзопланети, яка обертається навколо зірки в сузір'ї Волопаса

Американські астрономи запевняють, що цим відкриттям зробили перші кроки до використання піків радіовипромінювання для розкриття нових екзопланетних загадок, передає НВ.

«Спостереження за полярним сяйвом планети — найбільш обнадійливий метод виявлення екзопланетних магнітних полів», — пояснив астроном Корнельського університету Джейк Тернер і його колеги в своїй новій статті.

Коли зоряний вітер — заряджені частинки, які виходять від зірки-господаря, — потрапляє в магнітне поле планети, зміна їх швидкості може продемонструвати приголомшливі зміни в радіовипромінюванні, які статистично можна описати як «стрибкоподібні».

Власне магнітне поле Землі тріпоче і пищить, як інопланетні птахи, коли відбиває сонячний вітер. Ми також чули подібні крики з інших планет нашої Сонячної системи.

Звичайно, щоб виявити шепіт таких радіосигналів, що виходять від екзопланети, вченим спочатку потрібен спосіб вийти за межі всього шуму, які створює Земля та інші місця. Кілька років тому команда розробила для цього конвеєрну програму BOREALIS.

Використовуючи радіотелескоп LOFAR в Нідерландах, вчені змогли виявити сплеск випромінювання від зоряної системи, що містить так званий гарячий Юпітер — гігантський газовий гігант, який близький до того, щоб стати зіркою.

Читайте також: Дев'ята: астрономи зазнімкували рух нової планети-гіганта

Виявлений ними сигнал є слабким, і його ще потрібно перевірити за допомогою інших низькочастотних телескопів, перш ніж дослідники зможуть підтвердити дійсне походження виявлених радіосигналів.

«Ми не можемо виключити зіркові спалахи як джерело викидів», — попереджають дослідники, але ймовірність викидів з планети залишається великою.

Якщо інші телескопи, такі як LOFAR-LBA і NenuFAR, зможуть підтвердити ці висновки, то виявлення радіовипромінювання від екзопланет відкриють нову захопливу область досліджень, надаючи нам потенційний спосіб зазирнути далі в інопланетні світи.

Нагадаємо, екзопланета — планета, що перебуває поза Сонячною системою.