Чим корисний апельсин
- 18.12.2020, 18:00
- 2 374
Якби ми знали більше про продукти, які можемо купити будь-коли, то були б дуже здивовані їхніми цінними лікувальними властивостями. Варто ледь-ледь змінити свій звичний раціон – і можна позбутися проблем зі здоров’ям
До таких продуктів належать звичайні апельсини, що майже цілий рік продаються на ринках і в супермаркетах. Яка ж користь від цих яскравих жовтогарячих плодів?
Апельсиновий сік добре втамовує спрагу. При сечокам’яній хворобі і деяких хронічних захворюваннях жовчного міхура можна пити суміш соків апельсина, лимона й чорної редьки (2:2:1), підсолоджену медом, по 50 мл 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Корисна і м’якоть апельсина.
Протипоказання: виразкова хвороба, гастрит із підвищеною кислотністю шлункового соку, запалення підшлункової залози, кишечнику.
Комплекс вітамінів, що містяться в апельсинах, дозволяє використовувати їх як ефективний засіб профілактики й лікування гіпо-та авітамінозів. Завдяки великій кількості калію апельсини корисні за гіпертонії, атеросклерозу, ожиріння, хвороб печінки, подагри. З ними краще перетравлюється жирна їжа.
Флавоноїд гесперидин і пектин, які містяться тут, знижують рівень «поганого» холестерину у крові. При цьому пектин сповільнює засвоєння жиру й допомагає виводити шлаки та токсини з організму. Апельсиновий сік і м’якоть сприяють поліпшенню травлення, стимулюють виділення жовчі. Людям, які страждають від закрепів, рекомендується їсти апельсини або пити натуральний сік вранці натщесерце чи ввечері перед сном.
У випадку гастриту зі зниженою кислотністю приготуйте настій шкірки апельсина, кореневища лепехи, листя вахти трилистої, трави золототисячника й гіркого полину, взятих у рівних частинах. 1 ст. ложку збору залийте 1,5 склянки окропу, потримайте на водяній бані у закритому посуді 1 годину 15 хвилин, остудіть за кімнатної температури 45 хвилин і процідіть. Приймайте по 0,5 склянки 3 рази на день за пів години до їди.
Змішайте 7 частин шкірки апельсина з 7 частинами насіння кмину й 8 частинами кори крушини. 1 ст. ложку збору залийте 1 склянкою води, доведіть до кипіння, зніміть із вогню. Дайте настоятися 20 хв, процідіть. Пийте по 1 склянці теплого відвару вранці й ввечері від закрепів.
Для полегшення дихання за гострого бронхіту рекомендується робити апельсинові інгаляції: протягом 30 хвилин дихати парою відвару апельсинової шкірки і, якщо є, листя.
Протипоказання. Апельсини у великій кількості чинять подразнювальну дію на слизову оболонку шлунка й кишечнику, а також на нирки. Тому їх не рекомендують у разі виразкової хвороби шлунка, кишечнику й 12-палої кишки, гастритів із підвищеною кислотністю, ентеритів, колітів і загострень запальних захворювань кишечнику, а також за холециститів, гепатитів та гострого нефриту. У цих випадках можна вживати невелику кількість апельсинового соку, розведеного водою.
Валентина Миколів для газети «Добре здоров’я»