Передплата 2024 «Добра кухня»

Чим корисний апельсин

  • 18.12.2020, 18:00
  • 2 374

Якби ми знали більше про продукти, які можемо купити будь-коли, то були б дуже здивовані їхніми цінними лікувальними властивостями. Варто ледь-ледь змінити свій звичний раціон – і можна позбутися проблем зі здоров’ям

До таких продуктів належать звичайні апельсини, що майже ці­лий рік продаються на ринках і в супермаркетах. Яка ж користь від цих яскравих жовтогарячих плодів?

Апельсиновий сік добре вта­мовує спрагу. При сечокам’яній хворобі і деяких хронічних захво­рюваннях жовчного міхура можна пити суміш соків апельсина, лимо­на й чорної редьки (2:2:1), підсо­лоджену медом, по 50 мл 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Корисна і м’якоть апельсина.

Протипоказання: виразкова хвороба, гастрит із підвищеною кислотністю шлункового соку, за­палення підшлункової залози, ки­шечнику.

Комплекс вітамінів, що містять­ся в апельсинах, дозволяє вико­ристовувати їх як ефективний засіб профілактики й лікування гіпо-та авітамінозів. Завдяки великій кіль­кості калію апельсини корисні за гі­пертонії, атеросклерозу, ожиріння, хвороб печінки, подагри. З ними краще перетравлюється жирна їжа.

Флавоноїд гесперидин і пектин, які містяться тут, знижують рівень «поганого» холестерину у крові. При цьому пектин сповільнює за­своєння жиру й допомагає виво­дити шлаки та токсини з організму. Апельсиновий сік і м’якоть сприя­ють поліпшенню травлення, стиму­люють виділення жовчі. Людям, які страждають від закрепів, рекомен­дується їсти апельсини або пити натуральний сік вранці натщесерце чи ввечері перед сном.

У випадку гастриту зі зниженою кислотністю приготуйте настій шкір­ки апельсина, кореневища лепехи, листя вахти трилистої, трави золо­тотисячника й гіркого полину, взятих у рівних частинах. 1 ст. ложку збору залийте 1,5 склянки окропу, потри­майте на водяній бані у закритому посуді 1 годину 15 хвилин, остудіть за кімнатної температури 45 хвилин і процідіть. Приймайте по 0,5 склянки 3 рази на день за пів години до їди.

Змішайте 7 частин шкірки апельсина з 7 частинами насіння кмину й 8 частинами кори крушини. 1 ст. ложку збору залийте 1 склян­кою води, доведіть до кипіння, зні­міть із вогню. Дайте настоятися 20 хв, процідіть. Пийте по 1 склянці те­плого відвару вранці й ввечері від закрепів.

Для полегшення дихання за го­строго бронхіту рекомендується робити апельсинові інгаляції: про­тягом 30 хвилин дихати парою від­вару апельсинової шкірки і, якщо є, листя.

Протипоказання. Апель­сини у великій кількості чинять подразнювальну дію на слизову оболонку шлунка й кишечнику, а також на нирки. Тому їх не ре­комендують у разі виразкової хвороби шлунка, кишечнику й 12-палої кишки, гастритів із під­вищеною кислотністю, ентери­тів, колітів і загострень запаль­них захворювань кишечнику, а також за холециститів, гепатитів та гострого нефриту. У цих ви­падках можна вживати невелику кількість апельсинового соку, розведеного водою.

Валентина Миколів для газети «Добре здоров’я»

Схожі новини