Передплата 2024 ВЗ

У Рівному вперше зробили трансплантацію серця

  • 18.12.2020, 13:15
  • 720

У Рівному лікарі вперше провели пересадку серця. Операція тривала сім годин

Про це повідомили міський голова Олександр Третяк та заступниця мера Галина Кульчинська на своїх сторінках у Facebook зранку, 18 грудня. Операція, зазначають вони, пройшла успішно.

Донором став 37-річний рівнянин, який отримав важкі травми, несумісні із життям, повідомив мер. Його рідні дали згоду на те, щоб його серце врятувало інше життя.

Пересадили орган 47-річному жителю Сарненського району.

Заступниця мера Галина Кульчинська повідомила, що така операція є першою не тільки в Рівному, а й в усій області. Її проводили сім годин: з 23-ї вечора до 6-ї ранку.

Серце пересаджували троє спеціалістів із клініки імені Шалімова та троє лікарів Рівненської ЦМЛ.

Рівненська центральна міська лікарня у липні 2020-го отримала ліцензію на проведення пересадки органів.

Нагадаємо, МОЗ планує запустити з 1 січня 2021 року Єдину державну інформаційну систему трансплантації (ЄДІСТ) в Україні. Вказана система буде містити інформацію щодо донорів та реципієнтів. Міністр Степанов стверджує, що МОЗ працює над розбудовою мережі центрів трансплантації, щоб Україна увійшла в перелік країн-лідерів з проведення таких операцій.

За всі роки незалежності в Україні провели менше 2,5 тис. операцій з трансплантації органів. Хоча потреба — близько п’яти тисяч у рік. Про це виданню «Главком» раніше розповідав заступник профільного міністра Дмитро Коваль.

Схожі новини