Передплата 2024 ВЗ

У США різко відреагували на продаж росіянами української "Масандри"

  • 18.12.2020, 10:35
  • 583

Постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор заявив, що його країна засуджує продаж російськими окупантами захопленого в окупованому Криму українського винзаводу "Масандра"

Про це Гілмор заявив на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні 17 грудня, передають «Крим.Реалії».

«Окупаційна влада на цьому тижні спостерігала за продажем найбільшого винного заводу Криму одному із соратників президента Путіна, що стало ще однією образою жителів Криму, які є громадянами України», — сказав Гілмор.

Дипломат також нагадав, що росіяни утримують в ув'язненні понад 90 кримчан.

«Повідомлення про жорстоке поводження і тортури надходять весь час. Буквально на цьому тижні адвокати 12-ти кримськотатарських політв'язнів відвідали своїх клієнтів, що перебувають у двох в'язницях в Башкортостані.

За їхніми словами, один із ув'язнених серйозно хворий і мав позитивний тест на коронавірус, у той час як шість інших відчувають симптоми, аналогічні симптомам коронавірусу, але ще не пройшли тестування. Також нещодавно було зареєстровано кілька випадків коронавірусу серед кримськотатарських політв'язнів, яких тримають у СІЗО Сімферополя.

Всі, хто був несправедливо ув'язнений, повинні бути звільнені", — наголосив Гілмор.

Постпред США при ОБСЄ додав, що умови утримання у тюрмах в окупованому Криму і в Росії загрожують життю і здоров'ю цих та інших ув'язнених.

«Окупаційна влада продовжують використовувати пандемію як привід для розправи над тими, хто виступає проти окупації. Наприклад, 11 грудня суд оштрафував Венеру Мустафаєву, мати ув'язненого лідера „Кримської солідарності“ Сервера Мустафаєва, за нібито порушення, пов'язаних із коронавірусом обмежень на проведення громадських зібрань, коли вона провела пікет біля будівлі суду, де її сина засудили до 14 років в'язниці», — сказав Гілмор.

Крім того, дипломат наголосив, що США засуджують російський закон, який «посилює покарання за критику російської окупації або просто за висловлення правди про те, що Крим — це Україна».

Читайте також: «Масандру» прибрали до рук структури наближеного до Володимира Путіна банку «Росія»

Нагадаємо, окупанти в Криму продали виноробний завод «Масандра» за 5,327 млрд руб. ($ 73 млн.) компанії «Південний проєкт» — дочірній фірмі банку «Росія».

У МЗС України продаж підприємства назвали нікчемним.

Прокуратура Автономної Республіки Крим кваліфікує привласнення і продаж росіянами українського підприємства «Масандра» на окупованому півострові як воєнний злочин.

Віцепрем'єр-міністр України Олексій Резніков заявив про підготовку пакету міжнародних санкцій проти Росії за «приватизацію» української «Масандри».

Схожі новини