Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівський Перший театр одержав театрального “Оскара”

Його "Аліса" стала найкращою українською виставою для дітей

Постановка «Аліса» за твором Льюїса Керрола розрахована для дорослих та дітей старших 10 років. Прем’єра вистави у львівському Першому українському театрі для дітей та юнацтва відбулася у лютому 2019 року. Особливість цієї вистави у широкому використанні різних засобів виразності. Аліса" — це не тільки драматичний театр, а й театр тіней та ляльок.

Церемонія нагородження лавреатів Всеукраїнського театрального фестивалю «Гра» відбулась у Київському театрі оперети. Через карантинні обмеження переможців оголосили без показу вистав-переможців. Про перемогу у номінації Всеукраїнського театрального фестивалю «Гра» і що це за така вистава-переможниця, журналістові «ВЗ» розповіли режисер Першого українського театру Ірина Ципіна, головний художник Дарія Зав’ялова та завлітчастини Ольга Телипська.

Вистава «Аліса» має цікаву історію. Все почалося з конкурсу постановки британської драматургії Taking the Stage, де наш ескіз до майбутньої вистави став одним з переможців, — каже Ірина Ципіна. — І вже в лютому 2019 року постановку було втілено на сцені Першого театру. Репетиційний процес був просто неймовірно творчим і захоплюючим. Я запропонувала абсолютно нову для цього театру сценічну мову. Мені хотілося поєднати різні засоби виразності (театр тіней, маски, костюми, що деформують пропорції людського тіла, театр ляльок) для того, щоб відобразити викривлений, фантазійний світ автора, щоб вистава набула багатошарових сенсів. Аліса потрапляє в світ власної підсвідомості, в світ власних монстрів для того, щоб позбутися нашарування стереотипів та правил, що нав’язує нам суспільство, та віднайти себе справжню. Мені приємно, що команда підхопила мою ідею та з захопленням поринула у роботу. Тепер я режисер-постановник Першого театру — виграла конкурс на цю посаду за рік після прем’єри. Тож «Аліса» кардинально змінила моє життя. Я впевнена, що театр піде зі мною на будь-який експеримент. Впевнена, на нас чекає насичене спільне творче життя. Наша перемога на «Грі» — дуже почесно і зворушливо. Це не перша моя перемога — маю достатньо багато дипломів лауреата міжнародних фестивалів. Але це перемога з театром, який став для мене домом. Проте я розцінюю цю нагороду як сходинку, на яку треба встати і піднятися ще вище.

До розмови долучилася головний художник театру, яка створила костюми для «Аліси», Дарія Зав’ялова.

«Аліса» — вистава незвична і експериментальна, в першу чергу за режисерським, і, відповідно і за художнім рішенням, — каже пані Дарія. — Вистава мультижанрова, поєднує в собі драматичний театр і театр тіней, мультимедійні засоби і елементи лялькового театру. Це все стало викликом і для театру, оскільки було достатньо складно технічно, і для мене, як для художника, оскільки таку виставу я робила вперше. Але коли є чітке рішення, то все долається! На мою думку, дивність, фантасмагоричність і водночас тонку іронію цього знаменитого твору нам вдалось передати. По всій виставі розсипані образи — шифри… так знаюча людина вгадає відсилки до образів Сальвадора Далі… Те, що цю складну і дуже любиму нами виставу побачили і оцінили — для мене особисто — велике щастя. А те, що вона отримала таку престижну нагороду — величезний плюс нашому театру. Бо ця нагорода прирівнюється у театральному світі до «Оскара».

— Всеукраїнський театральний Фестиваль-премія «ГРА» (GRA (Great Real Art) — це престижна театральна премія України, яка не має аналогів серед культурно-мистецьких заходів в Україні, — розповіла Оля Телипська. — Це — своєрідний український театральний «Оскар». «ГРА/GRA» цього року відбувається втретє. Технічно це відбувається так: театри на здобуття премії мають право висунути лише одну минулорічну прем’єру, за принципом: «один заявник — одна заявка». Участь та перемога у Фестивалі-премії є дуже престижною для кожного театру. Перший театр вже вдруге бере участь у «ГРІ», і цього року — перемога у номінації «Найкраща вистава для дітей». Наша «Аліса» в режисурі Ірини Ципіної стала не лише кращою серед українських прем’єр, а й єдиною виставою, що привезла цю престижну премію до Львова. Тому цього року Перший театр — не просто Перший, а й єдиний, хто отримав цю престижну премію у нашому місті. Загалом, можна сказати, що «Аліса» приречена на перемогу, бо Ірина Ципіна з ескізом цієї ж вистави перемогла у престижному конкурсі Британської Ради Taking the Stage 2018 від Британської Ради. Після цього режисер втілила її на сцені Першого театру, і тепер маємо свого театрального «Оскара». Перший театр вже давно є на вістрі сучасного театрального мистецтва, що і засвідчує цьогорічна перемога. Віримо, що у нас попереду не один театральний «Оскар».

Схожі новини