Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За “ялинку-нелегалку” - адмінштраф і відшкодування

Продавці, які незаконно торгуватимуть новорічними ялинками, притягуватимуться до адміністративної чи кримінальної відповідальності

Про це повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник.

Для цього традиційно проводяться спеціальні рейди-перевірки — у лісах, особливо на територіях природно-заповідного фонду, на автодорогах, залізничних вокзалах і ринках Львівщини. Рейдові групи перевірятимуть законність заготівлі, перевезення та реалізацію ялинок.

За незаконну рубку та реалізацію ялинок передбачені адміністративні штрафи. Відповідно до статті 65 та 88−1 Кодексу адміністративних правопорушень, штраф для громадян — від 510 до 1700 грн з конфіскацією деревця. Штраф для посадовців — від 2550 до 5100 грн з конфіскацією. Якщо ці правопорушення скоєні неповнолітніми і вони не мають самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків.

Крім штрафу за незаконну рубку і реалізацію, правопорушник ще має сплатити розмір шкоди, заподіяної лісу. Вона залежить від діаметру стовбура дерева. За зрубане дерево діаметром 10−14 см треба відшкодувати 304 гривні. Якщо діаметр від 46 до 50 сантиметрів — 12 тисяч 803 грн.

Також за подібне правопорушення можливе й настання кримінальної відповідальності — якщо шкода, завдана державі, перевищує 21 тисячу 20 грн. Для цього, наприклад, достатньо зрубати п'ять ялин із діаметром пня 30 см. Тоді, крім високих штрафів, можливе позбавлення волі до трьох років. Кваліфікацію злочину визначають правоохоронні органи.

У Держлісагентстві повідомляють, що «легальну» ялинку можна придбати на спеціальних базарах, які вже розпочали роботу. У середньому маленька ялинка обійдеться там у 100 гривень. Це дешевше, ніж у приватних підприємців та інших посередників. На деревці має бути самоклейна стрічка або бірки зі штрих-кодами. «Легальність» ялинки можна одразу перевірити на інтернет-ресурсі www.yalynka.info. Відсутність коду в системі свідчить про незаконну вирубку.

Схожі новини