Передплата 2024 «Добрий господар»

Вибори можуть бути запеклими: експерти про майбутнє в Харківській міській раді

  • 17.12.2020, 13:50
  • 807

На думку експертів, можуть бути різні сценарії розвитку подій

Вибори міського голови Харкова після смерті Геннадія Кернеса відбудуться наступного року і будуть запеклими, оскільки останні 10 років він був фігурою № 1 у місті.

Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко в ефірі телеканалу «Україна 24». Він вважає, що на місцевих виборах у Харкові у Кернеса не було конкурентів.

«В нинішній ситуації треба проводити повторні вибори міського голови, тому що після перемоги він хай і заочно, набув повноважень міського голови. Але за законом треба провести нові вибори. Вони відбудуться наступного року. За це ще треба депутатам парламенту проголосувати, щоб призначити ці повторні вибори. Якщо це відбудеться, то… Чому я так кажу? Бо у нас була ситуація в Луцьку, коли пішов з життя мер міста Микола Романюк, але вибори не призначали декілька років», — заявив політолог.

Тому, на його думку, можуть бути різні сценарії розвитку подій.

«Але, скоріше за все, вибори відбудуться і будуть запеклими, тому що останні 10 років Кернес був фігурою № 1 у Харкові, і у нього не було конкурентів. Явного фаворита немає, боротьба буде дуже конкурентною, гострою. Але кого б не обрали мером Харкова, він буде працювати з тією міською радою, де домінують представники партії Кернеса, вони будуть і надалі впливати на ситуацію в місті», — зазначив Фесенко.

Закон про місцеве самоврядування визначає, що у разі звільнення з посади міського голови у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень або смертю, функції міського голови здійснює секретар відповідної міської ради, написала у Фейсбуці голова правління Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

Поки функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт щодо цього, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом. Позачергові вибори проводяться двічі на рік: остання неділя березня та остання неділя жовтня. Але затягування процесу можу бути у зв’язку з:

  • затримкою передачі та отриманням місцевою радою офіційного свідоцтва про смерть;
  • невчасне прийняття рішення (за 60 днів до останньої неділі березня 2021 року) ВРУ про призначення позачергових виборів.

Не пізніше, як на п’ятнадцятий день після смерті міського голови, особа, яка на цей час здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів.

Таке клопотання розглядає Верховна Рада України не пізніше, ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного голови.

На практиці, відсутня відповідальність колегіального органу парламенту за непризначення дати, і подекуди процедура не була виконана роками.

Виборчий кодекс визначає, що позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові вибори проводять двічі на рік — в останню неділю березня та останню неділю жовтня.

Відповідно до частини 1 статті 195 Виборчого кодексу позачергові місцеві вибори призначають не пізніше, ніж за шістдесят днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня позачергових місцевих виборів. Якщо Верховна Рада України не прийме відповідного рішення про позачергові вибори до кінця січня 2021 року (за 60 днів до 28 березня), вибори можуть бути призначені вже на останню неділю жовтня.

Схожі новини