Передплатити Підтримати

Альтернатива олів'є: рецепти салатів до новорічного столу

Салати є невід'ємним атрибутом будь-якого святкового столу, зокрема й новорічного

Прийдешній 2021 рік пройде під знаком Білого Металевого Бика. Він, як відомо, — любитель рослинної їжі, тому святковий новорічний салат не обов'язково повинен містити м'ясо. Є велика кількість суто овочевих новорічних салатів, які є не менш смачними, ніж м'ясні чи рибні страви.

Хороша ідея на новорічний стіл — порційні салати, які готуються за допомогою спеціальних салатних кілець, адже це дуже зручно. Звісно ж, важливий святковий вигляд салату — його ефектне оформлення та подача.

Салат «Мімоза» порційний

  • Лосось (горбуша) консервований — 400 г.
  • Картопля — 250−300 г.
  • Морква — 3 шт.
  • Яйце куряче — 4 шт.
  • Сир плавлений — 130 г.
  • Майонез — 150 г.
  • Ікра червона — 100 г.
  • Сіль, перець чорний мелений — за смаком
  • Зелень свіжа для прикрашання

Картоплю, моркву та яйця відварити до готовності. Овочі остудити й очистити. Картоплю, моркву, яйця та плавлений сирок натерти на тертці.

Першим шаром викласти картоплю, її можна трохи посолити. Злегка змастити майонезом.

Салат Мімоза на Новий рік / Фото nastanova.com

У консервованого лосося видалити кісточки, розім'яти виделкою, викласти на шар картоплі, поперчити. Теж злегка змастити майонезом.

Наступним шаром викласти натертий плавлений сирок. Далі викласти моркву.

Подальший шар — натертий білок курячого яйця, змастити зверху майонезом. І останній шар — натертий на дрібній тертці яєчний жовток.

Накрити харчовою плівкою салат і залишити на кілька годин просочитися. Перед подачею на стіл викласти на кожну порцію салату по одній столовій ложці червоної ікри й прикрасити свіжою зеленню.

Салат «Цезар» з куркою

  • Листя салату — 1 пучок
  • Курка (краще грудки) — 1 пачка
  • Яйця курячі — 2 шт. (якщо перепелині, то більше)
  • Сухарики — 1 пачка
  • Помідори чері — 1 пачка
  • Сир твердий

Для соусу

  • Олія оливкова — 1 ст. л.
  • Часник — 2 зубчики (хто любить гостріше, можна 3 або 4)
  • Гірчиця — 1 ч. л.
  • Майонез

Для соусу влити в кухоль або будь-яку глибоку ємність оливкову олію, вичавити часник, додати гірчицю та майонез, усе перемішати.

На плоску красиву таріль викласти гіркою порвані руками листя салату, полити їх соусом. Далі додати грінки або сухарики.

Потім викласти відварну курку порізану кубиками, полити соусом.

Знову викласти салатні листя, грінки, курку, порізаний кубиками сир, полити все соусом.

Прикрасити помідорами та яйцями, посипати зверху тертим сиром.

Салат «Гніздо глухаря»

  • Картопля — 3 шт.
  • Яйце куряче — 2 шт.
  • Огірок (солоний) — 2 шт.
  • Сир твердий — 100 г.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Грудка куряча (копчена) — 1 шт.
  • Морква (середнього розміру) — 1 шт.
  • Яйце перепелине (для прикрашання) — 5 шт.
  • Листя салату (для прикрашання)
  • Майонез
  • Олія (для смаження)
  • Сіль

Картоплю, моркву та цибулю нарізати тоненькою соломкою або натерти на дрібній тертці. Все окремо обсмажити до готовності. Викласти на серветки, щоб стік жир.

Нарізати яйця, огірки та курку, змішати зі смаженими овочами. Посолити за смаком. Приправити майонезом.

Викласти на тарілку гіркою, в середині зробити поглиблення. Посипати тертим сиром і покласти в центр перепелині яйця. Прикрасити кропом або листям салату.

Рецепт салату Гніздо глухаря / Фото gotovimsmachno.com

Оселедець під шубою порційно

  • Філе оселедця — 2 шт.
  • Буряк — 1 шт.
  • Картопля велика — 1 шт.
  • Морква — ½ шт.
  • Яйце — 1 шт.
  • Цибуля — за смаком
  • Майонез — за смаком

Зварити буряк, картоплю, моркву та яйця. Очистити овочі, все окремо натерти на великій тертці.

Взяти стакани або інші маленькі прозорі піали. Першим шаром викласти картоплю. Слідом — шар моркви.

За потреби очистити оселедець від нутрощів, зняти шкіру і відокремити філе від кісток. Нарізати філе оселедця та цибулю на маленькі шматочки й викласти на моркву.

Далі викласти буряк, змастити майонезом і повторити всі пласти — так буде смачніше.

Зверху посипати тертим яєчним жовтком, прикрасити цибулькою та зеленню, затягнути харчовою плівкою, покласти в холодильник на годину, щоб просочився.

Смачного!