Передплата 2024 ВЗ

Як доглядати за шкірою у часи маскового режиму: поради дерматолога

  • 15.12.2020, 20:15
  • 694

Прищиків та алергій можна уникнути, якщо дослухатися до порад дерматолога

Незалежно від того, куплена ваша маска чи виготовлена власноруч, через деякий час носіння можна виявити неприємний побічний ефект: алергія, подразнення і навіть вугрі (прищі). Як запобігти цьому і що робити у разі виникнення висипу? На запитання відповідає лікар-дерматолог Аліна Проскуріна, передає GreenPost.

Звичайно, механічні вугрі (або акне артефіціальне) виникають від носіння медичної маски не в усіх, а лише у людей зі схильністю до захворювання. Власне, механічне акне є ускладненням так званого істинного акне. Якщо у людини була вугрова хвороба в слабшій формі, то додаткові фізичні чинники підсилюють її в тих місцях, де діють.

Поява механічних вугрів зумовлена тиском та тертям, які викликають механічну обструкцію отворів фолікул — кажучи простими словами, натирають шкіру та перекривають їй доступ до повітря. Якщо носити маску довго, до тиску і тертя додасться фактор часу, що ще більше погіршить ситуацію.

Імовірність виникнення нових вогнищ при травмі пропорційна ступені важкості акне. При легкому ступені важкості вугрової хвороби шкірі байдуже на маску, але при сильному запальному акне навіть помірна травма може спровокувати появу папулопустул (прищів), а іноді навіть вузлів.

Як доглядати за шкірою?

  1. Якщо вугрова хвороба активізувалася, то потрібно звернутися до дерматолога.
  1. Частіше міняти маски, а обличчя протирати розчином Хлоргесидину — він не так сильно сушить шкіру та має антисептичну дію. Також можна використовувати аптечні лосьйони проти демодекозу. Вони добре підійдуть людям із сухою та комбінованою шкірою.
  1. Використовувати маски із «дихаючої» бавовни. Зараз найпопулярніші медичні маски з трьох шарів моделей I, II і IIR (де між зовнішнім і внутрішнім є ще фільтруючий пласт матеріалу типу спанбонд, а в деяких і четвертий шар — вологовідштовхувальний). Навіть якщо ви міняєте таку маску кожних 1,5−2 години, під нею скупчується волога, і маска створює парниковий ефект, тим самим порушуючи шкірне дихання і терморегуляцію.

Синтетичний матеріал маски може викликати алергічну реакцію. Можливі наслідки — зневодненість шкіри, порушення цілісності захисного бар'єру, загострення хронічних дерматологічних захворювань і поява різних висипів (запальні елементи або прищі). А при носінні респіраторів виникають додаткові проблеми механічного характеру: глибокі травми шкіри з кровотечею і синцями.

Тому маски краще вибирати з бавовни — це тканина, яка дихає і не викликає подразнення шкіри. Також важливо торкатися до маски якомога рідше. І, звичайно, ніколи не одягайте одноразову маску повторно і не користуйтеся чужими.

  1. Відкласти на якийсь час використання косметики з потенційними алергенами (ретиноїди та гідроксикислоти). Це може здатися очевидним, але все-таки нагадаємо: від макіяжу краще відмовитися (ніякої пудри і щільного тонального засобу). Якщо без нього ніяк не обійтися, то можна нафарбувати очі. Варто уникати будь-яких потенційних подразників, оскільки підвищена вологість під маскою може вплинути на вироблення шкірного сала і призвести до збільшення забитих пор і прищів.
  1. Зміцнити ліпідний бар'єр шкіри. Для цього потрібно регулярно користуватися зволожувальними кремами (уранці та ввечері), а також один-два рази на тиждень робити тонізуючі маски.

Схожі новини