Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рослини поглинають все менше вуглекислого газу: дослідження

  • 15.12.2020, 15:15
  • 765

Використовуючи супутникові та наземні дослідження, вчені виявили, що глобальний рівень поглинання вуглекислого газу рослинами почав падати у більшості регіонів Землі у період з 1982 по 2015 рік

Відповідна стаття надрукована у журналі Science.

Як рослини впливають на зміни клімату?

Починаючи з доіндустріального періоду, рівень парникових газів в атмосфері Землі внаслідок діяльності людини підвищується. Наземні екосистеми пом’якшують це явище, адже поглинають половину викидів вуглецю протягом останніх шести десятиліть. Збільшення рівня концентрації вуглекислого газу в атмосфері призводить до посиленого росту кількості рослин. Так відбувається внаслідок прискорення фотосинтезу. Однак вчені помітили, що здатність рослин поглинати вуглекислий газ стала значно меншою через засуху та відсутність поживних речовин.

Читайте також: Дев'ята: астрономи зазнімкували рух нової планети-гіганта

Так, вимірювання довгострокової концентрації вуглекислого газу на станції Барроу, Аляска, показало, що чутливість сезонних коливань атмосферного вуглекислого газу досить суттєво знизилась. Це свідчить про те, що збільшення кількості рослин у відповідь на підвищення рівня вуглецю у північних високих широтах вже не відбувається на тому самому рівні. Якщо такі тенденції переважають у всьому світі, це матиме загрозливі наслідки для всього людства.

Схожі новини