Передплата 2024 ВЗ

Кабмін частково змінив карантинні обмеження: вони стартують з 19 грудня

  • 14.12.2020, 16:30
  • 1 396

Карантин продовжили на всій території України до 28 лютого 2021 року

Про це йдеться в Постанові № 1236, пише Урядовий портал.

Як і раніше:

  1. Маємо носити маски у громадських будинках і спорудах, громадському транспорті, а виходити на вулицю лише з документами, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи спеціальний статус.
  2. Іноземці можуть перетинати державний кордон лише із страховим полісом, що покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, і діє на строк перебування в Україні. Без полісу можуть перетинати кордон іноземці, що постійно проживають на території України, працівники представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та члени їх сімей.
  3. Заборонено самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації.
  4. Дозволено тимчасово на період дії карантину залучати до роботи без попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів.

Без медогляду можна залучати працівників:

  • зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі,
  • робота яких пов’язана із забезпеченням безпеки руху та обслуговуванням залізничного транспорту, підприємств міжгалузевого промислового залізничного транспорту,
  • працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення, визначених у переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затвердженому постановою КМУ від 23.05.2001 № 559.

Уряд рекомендував держорганам, ОМС та підприємствам всіх форм власності забезпечити на час карантину гнучкий режим робочого часу, в т. ч. різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, позмінну роботу дистанційну (надомну) роботу Підприємства можуть змінювати режим роботи та встановлювати початок роботи о 9:00, 10:00 чи пізніше.

Загальні обмеження карантину

Під забороною масові заходи за участю більш як 20 осіб. Це концерти, спортивні, соціальні чи рекламні заходи. Виняток:

  • заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та ОМС,
  • проведення кваліфікаційного іспиту на право на зайняття нотаріальною діяльністю,
  • тестування на знання законодавства у сфері державної реєстрації осіб, які мають намір виконувати функції державного реєстратора,
  • проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів

Дозволені спортивні заходи можете проводити без глядачів, з усіма протиепідемічними мірами та щоденним контролем за станом здоров’я учасників.

Заходи, де планується до 20 учасників, дозволені, але є умова — організатор забезпечує дотримання фізичної дистанції між учасниками не менш як 1,5 метра.

Можуть працювати лише деякі культові споруди та приміщення, облаштовані для молитовних потреб — ті, хто може обмежити кількість відвідувачів з розрахунку одна особа на 5 кв. метрів споруди чи приміщення. Релігійні заходи на відкритому повітрі можна проводити за дистанції 1,5 м між присутніми.

Кінотеатри та інші заклади культури працюють. Умова — наповненість залу до 50% місць. Розміщення — з вільним місцем поруч, спереду та позаду.

Музеї, виставки, галереї працюють і можуть приймати відвідувачів. Умова — обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів приміщення.

Транспорт перевозитиме пасажирів лише на місцях для сидіння. Перевізник має забезпечити водіїв респіраторами чи масками, а також контролювати, щоб пасажири були в масках.

Що заборонили? Дискотеки та роботу нічних клубів.

Заклади харчування

  • не можуть організовувати дозвілля — святкові заходи, банкети, майстер-класи, публічні події. Заклади харчування: не можуть працювати після 23:00 та до 7:00 та проводити розрахункові операції після 22:00. Виняток — адресна доставка замовлень та замовлень на винос і робота після 23:00 31 грудня 2020 року до 1:00 1 січня 2021 року
  • мають розміщувати відвідувачів на відстані не меншій, ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом, виняток — діти до 18 років.

Заходити до кафе чи ресторану треба лише в масці, за столом маску можна зняти.

  • Підприємства, що обслуговують відвідувачів, можуть працювати, якщо
  • Є маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менш як 1,5 метра;
  • Працівники одягнули ЗІЗ — захисні маски або респіратори, що закривають ніс та рот, обслуговують покупців у ЗІЗ. Забезпечують централізований збір використаних ЗІЗ в окремі контейнери (урни).

Під забороною робота закладів, що надають послуги з розміщення. Але можуть працювати готелі, санаторно-курортні заклади, установи і заклади, які надають соціальні послуги, реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю.

Державним та комунальним закладам охорони здоров’я заборонено проводити планові госпіталізації. Є винятки, приміром, невідкладні і термінові госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення існує значний ризик для життя або здоров’я.

Спортзали та фітнес-центри можуть працювати. Умова — обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 кв. метрів загальної площі приміщення.

Обмеження локдауну

Додатково до загальних обмежувальних протиепідзаходів, з 00:00 8 січня 2021 року до 00:00 25 січня 2021 р. на території України заборонено:

  1. приймати відвідувачів підприємствам громадського харчування (барам, ресторанам, кафе тощо), крім адресної доставки замовлень, замовлень на винос та закладів громадського харчування в аеропортах;
  2. приймати відвідувачів у ТРЦ, крім визначених у пункті 4 Постанови 1236;
  3. приймати відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;
  4. приймати відвідувачів підприємствам торговельного і побутового обслуговування населення, крім:
  • торгівлі виключно продуктами харчування, на торговельних площах, не менш як 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин. Торгівля іншими групами товарів — тільки адресна доставка замовлень;
  • торгівлі пальним;
  • фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, роботи автозаправних комплексів (без зон харчування), робіт з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом;
  1. приймати відвідувачів закладам культури і проводити культурні масові заходи, крім роботи історико-культурних заповідників, підприємств з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, ЗІЗ, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність підприємств, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом;
  2. приймати відвідувачів спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів, крім відвідування спортсменами національних збірних команд України та їх тренерами за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів;
  3. проводити всі масові (розважальні, спортивні, соціальні, рекламні та інші) заходи (крім гірськолижного дозвілля (без роботи закладів громадського харчування та продажу алкогольних напоїв), новорічні та різдвяні свята ялинки (без концертів та ярмарків, у тому числі продуктових), проводити офіційні спортивні заходи, включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників);
  4. працювати закладам громадського харчування та місцям для харчування в готелях з 11:00 до 06:00 наступної доби, крім харчування в готельному номері за замовленням клієнтів;
  5. працювати непродовольчим ринкам;
  6. відвідувати заклади освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім закладів дошкільної освіти та спеціальних закладів освіти.

Самоізоляція

Постанова № 1236 визначила, хто підлягає самоізоляції, засоби її моніторингу та поточного контролю.

Схожі новини