Передплата 2024 «Добрий господар»

Продукти, які допоможуть уникнути інфаркту

Близько третини смертей у світі спри­чинені захворюваннями серця і судин. Щоб не поповнити сумну статистику, потрібно вести правильний спосіб життя і вживати корисні продукти. Які з них допоможуть поліпшити роботу серцево-судинної системи?

Банани містять калій і натрій в опти­мальному поєднанні. Ці мікроелементи регулюють вміст рідини в організмі і до­помагають нормально функціонувати всім м’язам, у тому числі й серцевому. Нестача калію негативно позначається на тонусі судин, що спричиняє підні­мання артеріального тиску. Крім того, у бананах багато вітаміну B6, який необхід­ний для кровотворення і запобігає появі тромбів у судинах. Добова його норма є в трьох бананах.

З бананами змагається картопля: у 4−5 бульбах — половина добової норми калію. Цей продукт не вважають корис­ним, коли йдеться про чипси або сма­жену картоплю. Але 100 грамів вареної картоплі містять лише 82 кілокалорії і приблизно 12−15% добової норми віта­міну B6.

Сардини, лосось, скумбрія, оселе­дець та інша жирна риба — у числі чем­піонів за вмістом омега-3 жирних кислот, необхідних для здоров’я серця. Лише 98 грамів такої риби достатньо для отри­мання денної норми вітаміну B12, який бере участь у процесі кровотворення.

Буряк — рекордсмен за вмістом ді­єтичних нітратів, які сприяють розши­ренню судин і зниженню артеріального тиску. Крім того, у цьому коренеплоді ви­явлено бетаїн — речовину, що допомагає знизити ризик розвитку атеросклерозу. Вітамін B9, на який також багатий буряк, необхідний для кровотворення, а його нестача може спричинити анемію. В од­ному буряку є половина добової норми цього вітаміну.

Насіння соняшнику багате на най­важливіший для серця мікроелемент магній. 100 грамів насіння забезпечать його добову норму, а також половину рекомендованої дози цинку, який віді­грає одну з головних ролей у регуляції роботи серцевого м’яза.

Схожі новини