Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хірург – за пультом

У Львові хірурги вперше оперували разом із роботом Da Vinci

У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги робот Da Vinci вперше допоміг прооперувати людину. Пацієнт — 50-річний житель Львівської області, у якого діагностували грижу діафрагми. Операція пройшла без розтину, малоінвазивно, у тілі людини оперував робот, за пультом керував хірург.

Директор Львівської лікарні швид­кої медичної допомоги Олег Самчук розповів «Високому Замку», що пацієнт звернувся у лікарню з підозрою на шлун­ково-кишкову кровотечу. Обстеження показало великий отвір між черевною і грудною порожнинами, частина шлунка змістилася у грудну клітку. Треба було не­гайно оперувати, і йому запропонували такий хірургічний метод. Хірург під час операції перебував на відстані кількох ме­трів від пацієнта, камера транслювала зо­браження, а чотири «руки» робота, якими керував лікар, хірургічно усували пробле­му. Без розтину, завдяки проколам.

Андрій Дворакевич, хірург, керів­ник Центру малоінвазивної хірургії Львівського ОХМАТДИТу, розповів ко­респонденту «ВЗ», що система Da Vinci — це робот-асистент, який має так звані руки, якими керує хірург через певний пристрій. «За кордоном я вчився працю­вати на такій техніці, проходив стажуван­ня у США, асистував на таких операціях у Вінниці, де вже є таке обладнання. Це — велика допомога для хірурга, не просто пафос. Система Da Vincі вдосконалює хірургію, дозволяє правильно робити розрізи, технічніше з’єднувати тканини, накладати шви… Це — надійний асистент. Роботична хірургія існує на ринку з 1999 року. Кількість роботів з кожним роком збільшується. Найближча до нас Румунія має дуже велику кількість роботичної хі­рургії. Саме така хірургія має перспекти­ви розвитку», — каже лікар.

«Рука хірурга має три ступені свободи, у робота їх шість. Він може взяти голку під певним кутом, легше зробити ту чи іншу маніпу­ляцію, легше, швидше і претензійніше накласти шов. Патологію, яку оперували вчора, стандартно в Америці оперують з допомогою Da Vinci. У нас це тільки по­чаток, але гадаю, початок великого шля­ху. Операція була пролонгована у часі, бо зазвичай це робиться набагато швидше, але це була перша операція… Я колись апендиктомію маленькій дитині робив три години, а зараз це роблю 15−20 хвилин», — додає лікар.

Схожі новини