Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому “зависла” транспортна схема Львівської ОТГ?

У мерії кажуть, погодити її має ЛОДА. А там кажуть, що таких повноважень не мають...

Уже з 1 січня 2021 року юридично стартує Львівська об'єднана територіальна громада (ОТГ). Обласний центр мають з'єднати з усіма 18 населеними пунктами ОТГ єдиною транспортною мережею. Для цього у мерії продовжили низку існуючих маршрутів і створили п’ять нових. Але зараз у Ратуші забили на сполох: виконавчий комітет Львівської міської ради ще 2 жовтня затвердив оновлену схему маршрутів у ОТГ, але у Львівській ОДА цей документ не погоджують.

«Якби ми мали погодження, то автобуси навіть уже зараз курсували би від Львова по всій ОТГ, — каже заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк. — Але місто отримало від ЛОДА відмову».

Заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень пояснив «ВЗ», чому саме там не погоджують транспортну схему Львівської ОТГ. Каже, причина банальна — чиновники мерії не знають законодавства.

«Львівська ОДА не має законодавчих важелів, щоб погодити таке нововведення, — зазначив пан Тарас. — Паспорт маршруту регулярних спеціальних перевезень погоджує відповідний підрозділ Управління патрульної поліції у Львівській області. Не можемо погоджувати нові маршрути, можемо лише проводити конкурс на нових перевізників. Але, згідно із законодавством, це можна буде зробити лише у лютому 2021 року».

В управлінні транспорту та зв’язку Львівської ОДА додали: питання організації пасажирських перевезень на автобусних маршрутах у межах ОТГ наразі законодавчо не врегульоване. Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроєкт, де передбачена передача повноважень щодо організації пасажирських автомобільних перевезень — від РДА до ОДА або виконкомів місцевих рад територіальних громад. «На автобусних маршрутах, які проходять між населеними пунктами у межах однієї територіальної громади (міські та/або приміські маршрути), погодження має бути від виконавчого органу місцевої ради територіальної громади», — підсумував Тарас Грень.

Схожі новини