Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові вперше робот-хірург прооперував чоловіка

  • 10.12.2020, 08:50
  • 722

Операція тривала близько шести годин

У львівській Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вперше у Львові прооперували 50-річного пацієнта з діафрагмальною грижею за допомогою роботизованої системи Da Vinci. Операція пройшла успішно, медики вже планують інші оперативні втручання, під час яких буде залучений робот-хірург, про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав головний лікар лікарні Олег Самчук.

Першим пацієнтом, якого прооперував робот-хірург, був 50-річний мешканець м. Броди, що на Львівщині. Чоловік звернувся до лікарів з підозрою на шлунково-кишкову кровотечу. Під час обстежень лікарі виявили у чоловіка діафрагмальну грижу та гастроезофагеальну рефлюксну хворобу. Іншими словами, частина шлунка через отвір у діафрагмі перемістилася з черевної порожнини у грудну клітку, викликаючи печію, болі при ковтанні та кровотечі. Без операції у таких випадках не обійтися.

Команда медиків Центру хірургії вирішила прооперувати пацієнта, використавши роботизовану систему Da Vinci. Цей сучасний робот-хірург дає не тільки ювелірну точність рухів у важкодоступних ділянках людського організму, мінімізує пошкодження тканин через відсутність тремору рук хірурга, але й зменшує кількість ускладнень у післяопераційному періоді.

Наступна операція, яку хірурги планують виконати у лікарні з залученням робота -хірурга, буде оперативне втручання з видалення каменів у жовчному міхурі.

Схожі новини