Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наваристі супи: рецепти від "Доброго господаря"

У холодну пору року рятують ситні, наваристі гарячі супи, вони зігрівають, додають енергії і добре насичують організм

Це можуть бути м’ясні, рибні чи грибні перші страви з бобовими, крупами, макаронними виробами у поєднанні з овочами і обов’язково густі. Також ситні супи дуже корисні: вони допомагають підтримувати водний баланс в організмі у холоднечу, запобігають гастриту, поліпшують настрій і збільшують працездатність.

1 кг яловичої м’якоті, 500 мл ялови­чого бульйону, 3 маленькі цибулини, 2 стебла селери, 2 морквини, 1 солод­кий червоний перець, 2 помідори, 2 зубчики часнику, 3 ст. ложки оливкової олії, 100 г борошна, 1 ч. ложка меленої солодкої паприки, 2 лаврові листки, 4−5 горошин духмяного перцю, сіль і чор­ний мелений перець.

Селеру і часник очистити і нарізати тон­кими скибочками, цибулю — півкільцями.

М’ясо нарізати великими шматками. Нагріти оливкову олію в пательні, обсма­жити цибулю і селеру на невеликому вогні 10 хв. За хвилину до кінця обсмажування додати часник.

Обваляти шматки м’яса в борошні, при­правити сіллю і перцем, обсмажити їх на олії в окремій пательні з усіх боків до золо­тистого кольору.

Додати до м’яса цибулю і селеру, вси­пати паприку, покласти лаврове листя і перець горошком, перемішати. Розкласти вміст пательні у глиняні горщики. Влити бульйон, перемішати. Накрити кришками і поставити у розігріту до 150 °C духовку на 2 год. За потреби підливати потрохи буль­йон, який може випаруватися.

Додати у горщики нарізану скибочками моркву, солодкий перець, нарізаний со­ломкою, і помідори без шкірки, нарізані ку­биками, разом з соком, що виділився, за­пікати ще 20 хв. Вийняти з духовки, через 10 хв подавати.

1 кг квасолі, 1 морквина, 1 солодкий червоний перець, 1 головка часнику, 1 цибулина, зелень — кріп, кінза, петруш­ка, лаврове листя, 300 г мисливських ковбасок.

Зварити квасолю на середньому вогні (близько 1,5 год).

Нарізати моркву і червоний перець.

До квасолі додати цілу цибулину і всі овочі, посолити.

До готової квасолі додати мисливські ковбаски, лаврове листя і варити ще 5 хв.

У кінці додати зелень і довести до кипін­ня.

0,5 кг заморожених грибів, 3 карто­плини, 1 цибулина, 1 морквина, 30 г вершкового масла, 1 лавровий листок, 50 г лаваша, сіль, чорний мелений пе­рець, сметана — за бажання.

Гриби розморозити і нарізати. Залити водою (1,5−2 л), довести до кипіння, зняти піну, варити на невеликому вогні 15 хв.

Нарізати цибулю, моркву і картоплю.

Пасерувати на вершковому маслі морк­ву, додати цибулю.

Картоплю додати у суп. Посолити.

Коли картопля буде готова, додати па­серовані овочі. Покласти лаврове листя і всипати чорний перець, варити ще 3−4 хв. Зняти з вогню.

Лаваш нарізати соломкою.

Розлити гарячий суп у тарілки, додати локшину з лаваша. За бажання посипати зеленню і додати сметану.

400 г яловичини, 200 г рису, 100 г во­лоських горіхів, 100 г соусу ткемалі або сацебелі, 1 цибулина, 3−4 зубчики часни­ку, по 1 ч. ложці хмелі-сунелі, червоного перцю, коріандру, 5−6 горошин чорного перцю, 3 лаврові листки, сіль і зелень.

М’ясо нарізати невеликими шматочка­ми, залити водою (2−2,5 л) і варити 1,5−2 год. М’ясо вийняти, бульйон процідити.

Цибулю дрібно нарізати і злегка обсма­жити на олії.

Горіхи подрібнити в блендері або посікти ножем.

У готовий м’ясний бульйон всипати про­митий рис, варити 10 хв. Додати в бульйон цибулю, горіхи і соус. Потім покласти спеції, лаврове листя, посолити і варити 5−7 хв.

Додати дрібно натертий часник, зняти з вогню і дати настоятися 10−15 хв під криш­кою. Посипати суп дрібно нарізаною зелен­ню і подавати.

Схожі новини