Наваристі супи: рецепти від "Доброго господаря"
У холодну пору року рятують ситні, наваристі гарячі супи, вони зігрівають, додають енергії і добре насичують організм
Це можуть бути м’ясні, рибні чи грибні перші страви з бобовими, крупами, макаронними виробами у поєднанні з овочами і обов’язково густі. Також ситні супи дуже корисні: вони допомагають підтримувати водний баланс в організмі у холоднечу, запобігають гастриту, поліпшують настрій і збільшують працездатність.
1 кг яловичої м’якоті, 500 мл яловичого бульйону, 3 маленькі цибулини, 2 стебла селери, 2 морквини, 1 солодкий червоний перець, 2 помідори, 2 зубчики часнику, 3 ст. ложки оливкової олії, 100 г борошна, 1 ч. ложка меленої солодкої паприки, 2 лаврові листки, 4−5 горошин духмяного перцю, сіль і чорний мелений перець.
Селеру і часник очистити і нарізати тонкими скибочками, цибулю — півкільцями.
М’ясо нарізати великими шматками. Нагріти оливкову олію в пательні, обсмажити цибулю і селеру на невеликому вогні 10 хв. За хвилину до кінця обсмажування додати часник.
Обваляти шматки м’яса в борошні, приправити сіллю і перцем, обсмажити їх на олії в окремій пательні з усіх боків до золотистого кольору.
Додати до м’яса цибулю і селеру, всипати паприку, покласти лаврове листя і перець горошком, перемішати. Розкласти вміст пательні у глиняні горщики. Влити бульйон, перемішати. Накрити кришками і поставити у розігріту до 150 °C духовку на 2 год. За потреби підливати потрохи бульйон, який може випаруватися.
Додати у горщики нарізану скибочками моркву, солодкий перець, нарізаний соломкою, і помідори без шкірки, нарізані кубиками, разом з соком, що виділився, запікати ще 20 хв. Вийняти з духовки, через 10 хв подавати.
1 кг квасолі, 1 морквина, 1 солодкий червоний перець, 1 головка часнику, 1 цибулина, зелень — кріп, кінза, петрушка, лаврове листя, 300 г мисливських ковбасок.
Зварити квасолю на середньому вогні (близько 1,5 год).
Нарізати моркву і червоний перець.
До квасолі додати цілу цибулину і всі овочі, посолити.
До готової квасолі додати мисливські ковбаски, лаврове листя і варити ще 5 хв.
У кінці додати зелень і довести до кипіння.
0,5 кг заморожених грибів, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морквина, 30 г вершкового масла, 1 лавровий листок, 50 г лаваша, сіль, чорний мелений перець, сметана — за бажання.
Гриби розморозити і нарізати. Залити водою (1,5−2 л), довести до кипіння, зняти піну, варити на невеликому вогні 15 хв.
Нарізати цибулю, моркву і картоплю.
Пасерувати на вершковому маслі моркву, додати цибулю.
Картоплю додати у суп. Посолити.
Коли картопля буде готова, додати пасеровані овочі. Покласти лаврове листя і всипати чорний перець, варити ще 3−4 хв. Зняти з вогню.
Лаваш нарізати соломкою.
Розлити гарячий суп у тарілки, додати локшину з лаваша. За бажання посипати зеленню і додати сметану.
400 г яловичини, 200 г рису, 100 г волоських горіхів, 100 г соусу ткемалі або сацебелі, 1 цибулина, 3−4 зубчики часнику, по 1 ч. ложці хмелі-сунелі, червоного перцю, коріандру, 5−6 горошин чорного перцю, 3 лаврові листки, сіль і зелень.
М’ясо нарізати невеликими шматочками, залити водою (2−2,5 л) і варити 1,5−2 год. М’ясо вийняти, бульйон процідити.
Цибулю дрібно нарізати і злегка обсмажити на олії.
Горіхи подрібнити в блендері або посікти ножем.
У готовий м’ясний бульйон всипати промитий рис, варити 10 хв. Додати в бульйон цибулю, горіхи і соус. Потім покласти спеції, лаврове листя, посолити і варити 5−7 хв.
Додати дрібно натертий часник, зняти з вогню і дати настоятися 10−15 хв під кришкою. Посипати суп дрібно нарізаною зеленню і подавати.