Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українським чоловікам загрожує небезпека

  • 07.12.2020, 13:00
  • 1 007

Нині чоловіки в Україні живуть у середньому 62 роки – найнижчий показник у Європі. Це пов’язано з тим, що практично в усіх групах ризику переважають чоловіки: ВІЛ-інфіковані, наркомани, алкоголіки, загиблі внаслідок нещасних випадків тощо

12 мільйонів — активні курці. Спортом займаєть­ся лише кожен десятий. Третина неодружені. Ще третина не може залишити по собі нащад­ків. Майже кожен п’ятий хворів на недугу, що передаєть­ся статевим шляхом. Саме чоловіки становлять 80% са­могубців і переважну більшість тих, хто переніс інфаркт або інсульт. Щороку 80 тисяч із них ідуть із життя у пра­цездатному та репродуктивному віці.

За словами вчених, основною причиною демогра­фічної кризи в Україні є надзвичайно висока смертність чоловіків, адже 38% із них не доживають навіть до пен­сійного віку. Великий показник смертності зумовлений передусім нещасними випадками — травмуваннями, отруєннями тощо. Експерти вважають, що проблема по­ліпшення здоров’я чоловіків є передусім проблемою на­ціональної безпеки.

Для покращення чоловічого здоров’я необхідно до­класти неабияких зусиль перш за все державі та суспіль­ству. Насамперед треба заборонити вживання алкоголю та куріння на робочому місці. Учені також наголошують на необхідності пропаганди здорового способу життя та впровадження певних матеріальних заохочень тим людям, які, наприклад, протягом року не брали лікарняного.

Перш за все про здоров’я чоловіків мають піклува­тися вони ж самі, адже представники сильної статі «хо­чуть бути здоровими, але не бажають змінювати життєві звички».

Руслан Сергієнко для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини