Передплата 2024 ВЗ

МОЗ зробило важливу заяву про вакцину від COVID-19

  • 07.12.2020, 12:55
  • 709

Україна може отримати першу вакцину від коронавірусу у січні 2021 року

В.о. голови Центру громадського здоров'я МОЗ Ігор Кузін заявив, що перша партія вакцин складатиме 3−5% від загальної кількості, яку має отримати країна. Про це Кузін повідомив в інтерв'ю LIGA. Life

«Це буде пробна стартова партія, щоб держава показала не лише свої логістичні здатності, а й могла пропрацювати усі логістичні питання з доправлення вакцини, забезпечення холодового ланцюга, вакцинальну кампанія і так далі. Якщо держава справляється, йдуть наступні поставки», — каже Кузін.

За його словами, 7 грудня дедлайн, коли країна може подати свій запит на вакцину.

«Україна уже сформувала запит. Ми можемо розраховувати на близько 8 млн. доз, це 20% населення. Цих доз вистачить на вакцинацію 4 млн. людей, бо одній людині треба вводити дві дози вакцини. COVAX може постачати нам одразу кілька вакцин від різних виробників. Розподіл такої вакцини поки не відомий жодній країні. Ми можемо отримати будь-яку», — заявив Кузін.

У світі зараз відомо про три перспективні вакцини від коронавірусу. Зокрема, компанії Pfizer та BioNTech оголосили про те, що їхня вакцина продемонструвала ефективність у понад 90% на фінальному етапі випробувань. Особливістю цієї вакцини є необхідність зберігання при дуже низьких температурах.

Читайте також: Компанія Moderna визначила вартість однієї дози своєї вакцини

Американська компанія Moderna заявила, що ефективність її вакцини-кандидата від Covid-19 становить 94,5%. Очікується, що вакцина Moderna не буде доступна за межами США до наступного року. Пізніше компанія заявила, що її вакцина показала 100% ефективності при важких випадках коронавірусу.

Ще один препарат, вакцина Оксфордського університету та AstraZeneca, за підсумками випробувань показала середню ефективність 70%.

У ВООЗ вважають, що треба вакцинувати 70% населення планети, аби подолати Covid-19.

Схожі новини