Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нею захоплювався Пікассо: Google присвятив дудл українській художниці

  • 07.12.2020, 11:55
  • 730

Сьогодні, 7 грудня, Google присвятив дудл 120-річчю від дня народження української художниці Катерини Білокур, віртуоза-самоучки, яка стала відомою на весь світ

Катерина Білокур народилася 7 грудня (24 листопада за старим стилем) 1900 року в селі Богданівка Полтавської губернії (сьогодні — Київська область), повідомляє НВ.

Катерина проводила дні, працюючи на фермі, але це не завадило їй займатися улюбленою справою, бо сама природа стала її музою.

Вона почала малювати з ранніх років. Робила пензлі з підручних матеріалів, фарби з таких продуктів, як буряк і бузина, щоб у вільний час малювати картини.

У 1940 році, натхненна піснею по радіо, Білокур написала лист подяки українській співачці Оксані Петрусенко і разом з листом вклала свою роботу — малюнок калини на шматочку полотна. Петрусенко була так вражена, що допомогла підготувати перші виставки робіт Білокур.

Протягом наступних двох десятиліть унікальні роботи художниці-самоучки досягли міжнародної аудиторії, зокрема отримали схвалення від іспанського майстра Пабло Пікассо на виставці 1954 року в Парижі.

Робота Білокур / Джерело: Depo.ua
Робота Білокур / Джерело: Depo.ua

Сьогодні найбільш повне зібрання робіт Катерини Білокур представлено в картинній галереї Яготинського державного історичного музею. Це понад 70 робіт — живопис, акварель, графіка, ескізи, нариси, етюди, ранні та незакінчені роботи.

Крім того, понад 500 експонатів, пов’язаних з творчістю видатної художниці, зберігаються в Музеї-садибі Катерини Білокур в селі Богданівка Яготинського району Київської області, де художниця прожила все своє життя.

Схожі новини